петък, 26 февруари 2021 г.

Здравните власти поръчват повече ваксини от Pfizer и Moderna

Здравните власти задействат план Б за доставка на ваксини срещу COVID у нас. Причината e в намалените доставки от AstraZeneca – компанията, от която страната ни трябваше да получи най-много дози.

Договорили сме допълнителни количества от един милион дози на Pfizer, които се очакват в периода март до юни, както и 480 хил. дози на Moderna за същия период, съобщи на пресконференция във Варна министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Той подчерта, че текущото изпълнението на ваксинационния план е съобразено с редуцирането на доставките на 60 %, но неприятната изненада идва от последващото поредно редуциране на дозите аденовирусна ваксина, предназначени за страната ни. Здравният министър представи и подробни данни за договореното с компанията AstraZeneca и създалите се проблеми с нея.

„В края на миналата година изпратихме форма за поръчка по договора на ЕК с AstraZeneca, по който трябваше да получим 4 518 323 дози. Те трябваше да бъдат доставени в рамките на 7 месеца. Първият месец трябваше да имаме 451 832 дози – дотук добре, всичко върви по план. Края на януари „АстраЗенека“ уведоми медиите, че ще намали доставките в първо тримесечие с 60%. Това означава, че ние ще получим дози на 7 февруари 48 000, на 14 февруари – 74 000, на 28 февруари – 138 126. Общо - 261 000 дози. На 15 февруари компанията изпрати разпределението на ваксините до края на месеца, от което се вижда, че всъщност 26 февруари ще тръгнат 87 000 дози, на 28 февруари – 54 000 дози“, обясни проф. Ангелов.

По думите му така общото количество за февруари е следвало да бъде 260 000 дози. 


„На 22 февруари получихме нова информация, с която се актуализира планът и вместо двете доставки от 142 000, България ще получи една доставка от 52 800 дози, която ще пристигне вероятно или в събота, или в неделя, или в началото на месец март“, разясни той.

Това е поводът за вчерашната ми реакция, призна здравният министър, имайки предвид емоционалния си тон по време на вчерашния брифинг на НОЩ. „Не ми се иска да обяснявам през какъв ад трябваше да преминем в Министерството на здравеопазването. Чакахме всеки един час да има решение от AstraZeneca кога ще тръгне камионът, самолетът чакаше на пистата да излети да вземе ваксините“, коментира той.

Проф. Ангелов заяви, че такива корпоративни реакции „го дразнят“. Той изтъкна още, че му е много неприятно, че темата започва да се политизира и определи това като безотговорно поведение.

Здравният министър допълни, че по време на заседанието на Европейския съвет също е имало критики към компанията.

„РЗИ-тата чакат, ОПЛ чакат, ваксионационните центрове чакат, линейките чакат“, посочи той. Ние си правим сметката без кръчмаря, определи ситуацията той.

Проф. Ангелов увери, че втората доза за ваксинираните с първа игла се пази, както и че има осигурени ваксини за участниците в изборния процес.

Той отговори и на въпрос по отношение на евентуалното закупуване на руската ваксина, като обясни, че е важна регулаторната гледна точка и оценката на европейските експерти. След като бъдат взети решения на централно европейско ниво, България би могла да закупи и от руската ваксина. Много е важна регулаторната гледна точка, подчерта той, като допълни, че е важно ваксините, която се прилагат у нас, да са ефективни и безопасни.

В момента има натиск върху лечебните заведения, но той не е толкова голям, колкото беше през октомври, отчете още здравният министър. Повече болни има в Кюстендил и в болниците в София. Свободни места има, няма проблем, смъртността не нараства, допълни здравният министър, но призова хората да продължат да спазват мерките.

Според министър Ангелов, ако темпът на ваксинация се запази като досегашния, до месец-месец и половина ще имаме контрол над епидемията.





Няма коментари:

Публикуване на коментар