вторник, 23 февруари 2021 г.

Преболедувалите коронавирус се оплакват от силна умора и проблеми с паметта месеци по-късно

Прегледът включва 15 проучвания от различни страни, които са обхванали около 44,8 хиляди пациенти на 17-87 години с лека, умерена и тежка форма на COVID-19. Периодът на наблюдение варира от две седмици до 100 дни.

Анализът показва, че поне 80% от хората с потвърдена история на коронавирус не се чувстват напълно възстановени, а при някои симптомите не само продължават, но се засилват след месеци. 

Най-често пациентите с продължителен ковид се оплакват от силна умора (58%), хронично главоболие (44%), нарушена концентрация и проблеми с паметта (25%). Една четвърт от оздравелите, предимно жени, съобщават за косопад.

Рентгеновите и КТ сканиранията и увеличаването на концентрацията на D-димер в кръвта са идентифицирани при 34% от оздравелите, което показва висок риск от образуване на кръвни съсиреци (20% от пациентите). 

Прегледът също така докладва за ефекти като стягане в гърдите, задух, нощно изпотяване, кашлица, сънна апнея, депресия, тревожност и обсесивни компулсии.

"Лечението на COVID-19 не трябва да се ограничава до отрицателен PCR тест, наличие на антитела и изписване от болницата", казват авторите на прегледа.

Тези резултати са в съответствие с данни от проучване, включващо 1733 пациенти, публикувано през януари от лекари във Ухан. В продължение на шест месеца лекарите наблюдават здравето на хората, които се нуждаят от хоспитализация, и извършват редовни прегледи.

76% от пациентите съобщават за поне един симптом шест месеца по-късно. Най-често оздравелите се оплакват от повишена умора и мускулна слабост - 63%. Други 26% от участниците в проучването се оплакват от проблеми със съня, тревожност и депресия. 

По-рано Световната здравна организация обяви борбата с "long covid" като една от приоритетните области на своята работа. През февруари организацията планира да проведе поредица от консултации със специалисти, за да опише напълно състоянието и да разработи мерки за рехабилитация на такива пациенти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар