четвъртък, 4 февруари 2021 г.

Лечебните заведения в режим на готовност за трета вълна на COVID-19

 „Имаме три седмици преди да ни залее третата вълна. Това, че са разрешени различни неща, не значи, че са безопасни. Това, че са разрешени фитнесите, не значи, че са безопасни, напротив – те са най-опасни“, заяви шефът на Националния оперативен щаб и началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски в коментар за епидемичната обстановка у нас на брифинг на здравните власти.



Той каза още, че от края на миналата седмица има раздвижване в болниците, за целта е проведена среща с директори на столични лечебни заведения. Ген. Мутафчийски съобщи и данни за приема във ВМА – само за понеделник в лечебното заведение са приети 13 души. Толкова са били общо хоспитализираните преди това за седмица, уточни той.

Шефът на щаба посочи, че валят сигнали за хотели и молове, в които не се спазват противоепидемични мерки, и подчерта, че това е отговорност на ръководствата на обектите. И помоли журналистите да не задават въпроси за разхлабване на още мерки.

По повод сценариите, по които ще се развива разпространението на инфекцията у нас, ген. Мутафчийски обясни, че при предишната вълна пикът е бил преминат за 7 месеца, но изходното ниво е било 35 на 100 000 заболели. В момента нивото е 113 на 100 000, което предполага, че пикови стойности ще бъдат достигнати не за 7, а за 3 седмици. По думите му смъртността не е достигнала до никакво плато, просто е спаднала до най-ниската си стойност 7,9 на 100 000 и е започнала да се качва пак. „Колкото и да ми е неприятно да съм в ролята на лош вестител, не мога да спестя факти. Това е действителното положение“, заяви той.

Ген. Мутафчийски отправи апел към директорите на болниците да „стегнат редиците“ и да се готвят за трета вълна, както и към българите да спазват мерките. И даде пример как се готви ВМА – графиците за персонала, който ще влезе в COVID-отделенията, вече са изготвени, складовете са пълни с предпазни средства и лекарства, кислородните системи минават профилактика, вече се подават заявки за доставка на кислород.

„Доволни сме от постигнатите резултати и те ни дават право да проявим оптимизъм, но не ни дават право да проявим лекомислие“, подчерта и министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. По думите му постигнатото е много крехко. „Виждате, че Европа е отново в патова ситуация и се готви за трета вълна. Аз не искам да бъдем лекомислени. Искам да бъдем готови за тази трета вълна, ако тя изобщо дойде със силата, с която е в Европа“, каза той и призова хората да са разумни и спокойни. „На 12-часова база следим всяко едно число. Анализираме всяка една тенденция и във всеки един момент сме готови да предприемем необходимото действие, ако се наложи“, увери проф. Ангелов. Той даде пример как се взима решение да се отворят например фитнесите, но не и ресторантите: „Макар опасността от заразяване и на двете места да е почти еднаква, във фитнесите влизат 10 000 – 20 000 души на ден, докато заведенията, които са многократно повече от залите за тренировки, всеки ден се посещават от стотици хиляди българи“.

Здравният министър съобщи, че в момента се проучват нагласите на родителите дали биха дали съгласието си да се тестват децата в училище. Тази мярка би позволила учениците да останат по-дълго време в присъствена форма.

„Към момента заетостта на леглата за неусложнените случаи на коронавирус е 32%, а 38% е заетостта на интензивните легла в страната“, отчете проф. Ангелов и призова лечебните заведения да минат в режим готовност за трета вълна.

Държавният здравен главен инспектор доц. Ангел Кунчев пък прогнозира, че през целия февруари ще има постепенно покачване на заболеваемостта от коронавирус у нас. „Пред нас има две перспективи – или да го направим по модела на Франция със сравнително бавно повишаване, или по модела на Испания и Португалия с изживяване на тази криза, в която бяхме в края на ноември. Дали ще минем по единия път, или по другия, зависи от това как ще спазваме мерките”, категоричен е Кунчев.

Той докладва, че в момента страната ни е е на 26-о място в ЕС и 6-о място на Балканския полуостров по заболяемост и на 13-о място по смъртност с 9,9 починали на 100 000 души. По думите му 8 области отново са се върнали в червената зона, като най-висока е заболяемостта в Кюстендил, а най-ниска в Търговище.

Няма коментари:

Публикуване на коментар