понеделник, 1 февруари 2021 г.

Eлектронен регистър на желаещите да се ваксинират

Електронен регистър на желаещите да се ваксинират български граждани ще бъде готов до края на месец февруари. Това докладва министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на работното съвещание в Министерския съвет. 

Здравният министър отбеляза, че проектът за електронен регистър се разработва съвместно с Информационно обслужване, като целта му е всеки български гражданин, който желае да се ваксинира, да попълни електронно своята заявка, за да има възможност да избира дали да се ваксинира от личния си лекар, или от лечебно заведение. По този начин ще се улесни цялата логистика на желаещите да се ваксинират. „Очакваме този проект да бъде готов до края на февруари и в началото на март да имаме готовност да заработим със системата“, уточни министър Ангелов.

Здравният министър добави, че ситуацията в страната продължава да е под контрол, като изключително добра тенденция е, че излекуваните са десет пъти повече  от новите случаи. Ангелов потвърди още, че през настоящата седмица ще внесе за разглеждане от Министерския съвет промени във ваксинационния план. Така изборната администрация ще бъде включена в третата фаза на имунизацията, която се предвижда да протича успоредно с втората фаза.

„Представителите на Националния оперативен щаб изтъкнаха, че България стои добре в ЕС по отношение на здравните показатели, свързани с пандемията, като е на едно от най-ниските места на заболеваемост. Тревожна обаче остава ситуацията в други страни. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба Тодор Кантарджиев отбеляза, че 33 са потвърдените случаи в сраната на новия английски вариант на коронавируса. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар