събота, 6 февруари 2021 г.

Доц. Ангел Кунчев с препоръка: Дистанцията да е 2,5 метра, а маската – FFP2


Ако досега дистанцията е била 1,5 м, сега трябва да стане 2,5 м, ако сте носили обикновена маска, сега тя трябва да е FFP2. Това препоръча главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. „Британският вариант на коронавируса е между 10 и 100 пъти по-концентриран в нашето гърло. Това го прави много по-лесен за предаване, сгита и 5 минути контакт“, обясни той пред БНТ.

По думите му, варианти ще има непрекъснато, но хубавото е, че ваксините на базата на кръстосания имунитет, въпреки това пазят от тежко протичане и смъртност. Главният държавен здравен инспектор каза, че ако се одобри и четвърта ваксина срещу коронавируса, едва тогава ще има някаква възможност за избор, но само в ограничени категории.

Доц. Кунчев посочи още, че много често пандемиите протичат именно на две или три вълни. „Това е характеристика на епидемичния процес при един въздушно-капков вирус, върху тая характеристика се наслагват и други неща – колко са преболедували, колко са ваксинирани, какви са мерките и дали се спазват. Нашата идея не е да плашим някого, а да предупредим, че тенденцията върви към повишаване и толкова по-важно е спазването на мерките“, категоричен беше Кунчев.

Според него разхлабването на мерките е било много внимателно – само с 1/3 от учениците от горния курс и с моловете, при които, по думите му, е имало известна несправедливост. „Опитваме се да избегнем социалния характер на мола, не търговския. Ако охраната наистина следи да няма струпване и да се спазват правилата, рискът не е чак толкова голям“, смята главният държавен здравен инспектор.

Той заяви, че никой не се бърка на решенията на щаба. „Но е нормално и да се вслушваме какво се случва в икономиката, нормално е да чуваме и тегобите на социалния министър, който вижда колко много хора остават без работа, ние сме граждани на тази страна и не ни е безразлично какво се случва. Има обмен на мнения. Няма натиск“, подчерта доц. Кунчев и добави, че една пандемия от въздушно-капкова инфекция не може да бъде спряна нито с мерки по границата, нито с мерки вътре в страната, но може да бъде държана под контрол, за да не срине здравната система.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар