сряда, 10 февруари 2021 г.

МЗ заяви: Всеки българин ще си избира ваксина срещу COVID-19

Всеки българин ще може да си избере ваксина срещу COVID-19. За целта правителството ще поръча допълнително над 3,3 милиона дози РНК ваксини, обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на заседанието на кабинета. Проверка на Скенер.нюз показа, че страната ни е една от малкото, в която ще бъде дадена възможност за избор.

„Във връзка с данните, които имаме на ниво Европейски съюз и възможностите за намалени доставки към страната на ваксини на Оксфорд и AstraZeneca, предлагаме да поръчаме допълнително количество ваксини, което да бъде пропорционално разпределено на база на населението на нашата страна в размер на 2 897 694 дози от ваксината на Pfizer и 460 000 дози от ваксината на Moderna“, заяви проф. Ангелов. Той посочи, че доставката на допълнително количество е възможна с оглед на заседанието на Управляващия съвет, т.нар. „Steering Board“, сформиран от ЕК по въпроса с ваксините, и допълнителното споразумение за ваксините, което е сключено между Европейската комисия и Pfizer.

„Считаме, че с настоящето предложение страната ще осигури достатъчно количества, за да могат всички български граждани да имат възможността да избират с коя ваксина да се ваксинират и по този начин да получим изключително добро покритие на населението и постигане на т.нар. колективен имунитет“, подчерта здравният министър.

Премиерът Бойко Борисов напомни, че до момента страната ни е отделила милиони за осигуряването на ваксини за българските граждани. Ще бъдат отпуснати и допълнително средства за ваксини, за да се приложи ваксинационният план възможно най-бързо. Министър-председателят изрази увереност, че чрез усилено ваксиниране ситуацията с пандемията може да бъде удържана.

Няма коментари:

Публикуване на коментар