събота, 13 февруари 2021 г.

Спуканите капиляри в очите налагат консултация с лекар

Капилярите са най-малките кръвоносни съдове и се виждат само под микроскоп. Дължината им е около 0,6 mm, а в за­ви­си­мост от то­ва в кои ор­га­ни се на­ми­рат, ди­а­метъ­рът им ва­ри­ра от 4 – 40 µm, поради което кръвните клетки в тях се движат поединично.

Стените на капилярите са изградени само от един слой плоски епителни клетки, през които се извършва обмяната на вещества между кръвта и тъканите.

Медицинското наименование на съдовите изменения, които наричаме спукани капиляри е купероза. Най-често капилярите се пукат в очите, лицето, краката и ръцете и причиняват притеснение у потърпевшите. Какво трябва да ни кажат спуканите капиляри? 

Най-честите предпоставки за разкъсване на капилярите са претоварване, нараняване и хормонални смущения. Много често това се случва при спортисти и възрастни хора.

Ако проблемът се появи само веднъж, не бива да се паникьосвате. Най-вероятно прекалената работа е повлияла и зачервяването трябва да изчезне в рамките на една седмица. Но ако капилярите се пукат по-често и болят, трябва да се консултирате с лекар.



Високото кръвно автоматично увеличава налягането в най-малките съдове, от което те също започват да страдат. Особено важно е пациентите с хипертония да наблюдават кожата си, защото така може да се забележат скокове на кръвното налягане. Такива хора трябва стриктно да спазват лекарствения режим и да не отказват лечение.

В някои случаи те могат да имат патологична крехкост и дори да реагират на промяна във времето. Също така спукването на капилярите се провокира от липсата на витамини С или Р, но има и по-сериозни причини. Например цироза на черния дроб, киста, последиците от аборт, менопауза, раждане, хормонално лечение, инсулт и инфаркт.

Ако кръвоносните съдове на кожата вече са се спукали, тогава няма как сами да ги премахнете, трябва да се консултирате с лекар, за да разберете причината за появата им. След лечението естетическият вид ще бъде възстановен с лазерна процедура.

Няма коментари:

Публикуване на коментар