сряда, 4 ноември 2015 г.

Белези от акне

Лечението на самото акне и на белезите от него са два отделни процеса.


Ако сте успели да се отървете от досадното акне, то сега на преден план идват белезите, които могат да останат по лицето поне през следващите няколко години. Борбата с белезите наистина е трудна, а понякога ние самите създаваме допълнително проблеми на кожата.

Изключително важно е да разбираме основните принципи преди да започнем да полагаме съответните грижи за кожата си. Вероятно ще трябва да се справим не само с различни проблеми от физиологично естество, но и с някои емоционални фактори, които пречат или забавят изчезването на следите от акне.

Някои хора са по-предразположени към появата на белези. Нито самото акне, нито оставащите белези са по наша вина. А често самообвинението прави процесът на лечението още по-труден. Някои от нас имат по наследство тип кожа, който е по-податлив към акне. В резултат, е далеч по-вероятно тези хора да имат повече черни точки и други несъвършенства по кожата, от които по-късно да останат белези.

Не бива да се чувстваме виновни за това, че сме се родили с такава „дефектна” кожа. Правилният подход е да останем позитивни и да се концентрираме върху решаването на проблема. 

Избягайте да пипате лицето си! Човек несъзнателно докосва лицето си стотици пъти всеки ден. Това е естествена реакция, която съпътства ежедневното ни общуване. Но ако имаме реален проблем с акне и белезите от него, трябва да се научим да се контролираме и ограничаваме. В противен случай неусетно разнасяме досадните пъпки по цялото си лице.

Най-важно е да не се опитваме да махаме коричките, които се образуват на възпалените места. Белезите всъщност са естествена реакция и начин на организма да се самоизлекува, а това е процес, в който не бива да се бъркаме. 

Има различни видове белези. Т.нар. белези от акне всъщност е обобщен термин, който може да бъде отнесен към различни състояния. В най-общ смисъл белези се образуват, когато процесът на заздравяване на кожата е прекъснат по някаква причина. Това може да се изяви под формата на образуване на излишно количество кожа в определени зони или с дълбоки цепнатини вследствие на неравномерно заздравяване.

Всеки от нас може да има различни типове белези дори и на едно и също място. Все пак по-честото състояние е тези белези да са от един вид. Дерматологът е този, който може да определи какви са белезите и да предпише кое е най-доброто възможно решение за отстраняването им. 

Кремовете от „стандартните” козметични серии нямат ефект. Безброй продукти на пазара твърдят, че ще премахнат белезите дори и само с едно нанасяне. Това е невъзможно! В някои случаи рекламираните срещу акне и белезите от него продукти дори не съдържат съставките, нужни за правилното заздравяне.

Има и още нещо важно: кремът, ефективен срещу самото акне, няма да помогне и срещу белезите от него. От дерматологична гледна точка такава двойна функция е невъзможна. Затова: Не се оставяйте да бъдете заблудени от рекламите и се обърнете към специалист-дерматолог. 

В ДКЦ "Св. Георги" разполагаме с отличен дерматолог, готов да окаже съдействие и помощ при най-малък проблем и дискомфорт, който пациентът усети, както и да осъществи подходящото лечение при наличие на акне и белези от него.  
Източник: zdrave.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар