сряда, 18 ноември 2015 г.

Закаляване срещу настинки - част 2

продължение.....

МЕХАНИЗЪМ НА ЗАКАЛЯВАНЕТО

В основата на регулирането на топлообмена стои способността на кръвоносните сводове да се свиват и разширяват.

Водни процедури


Прекрасен начин за закаляване на „начинаещи" е контрастният душ: 2 мин. гореща вода, 5-10 сек. студена и така около 6-10 цикъла, завършващи с обливане със студена вода. За съвсем неподготвените е подходящо обтриването с мокра студена кърпа.
На следващ етап опитайте да се облеете от главата до петите с кофа студена вода за секунди. Вечер след работа и преди лягане може да се пъхнете под хладния душ. Продължителността на процедурата е от 5 сек. до 1 мин. в зависимост от усещанията. След процедурата не се бършете, тъй като водата служи като провод­ник за постъпване на допълнителна енергия в организма.

Боси по снега

За ползата от ходенето бос по земя или сняг едва ли е необходимо да се говори. Известно е, че то увеличава устойчивостта на организма на простудни заболявания. Ходилата изобилстват с биологично-активни точки, съответстващи на всички органи в тялото, и като ги охлаждаме периодично и за кратко, ние се закаляваме. Разходките с боси крака се препоръчват при проблеми с черния дроб, очите, стомаха и задстомашната жлеза, червата, сърцето, бъбреците. Те са идеален начин за освобождаване от статичното електричество. Ходенето бос може да започне и без предварителна подготовка. През зимата е достатъчно 2-3 седмици да поливате краката си със студена вода. Преди да тръгнете боси по снега, само стъпете на него за секунди, обуйте се и се приберете на топло. Постепенно увеличавайте продължителността на проце­дурата до 5 мин. След нея краката се измиват с хладка вода. Кой от начините е най-подходящ за вас преценете, като ги изпробвате. Помнете, че закаляването може да започнете по всяко време на годината. Важното е изборът ви да е в хармо­ния със състоянието на вашия организъм.

Противопоказания:

• обострени хронични заболявания
висока температура
• вирусна инфекция.

Горещи обтривания

Те са алтернатива на контрастния душ и обли­ванията със студена вода. Потопете мека кърпа в гореща вода и няколко пъти бързо разтрийте тялото си, за да не настъпи свиване на кръво­носните съдове, което води до зиморничавост. След 2-3 седмици ще настъпи инверсия на кръвообръщението и в отговор на въздействието на студа съдовете няма да се свиват, а ще се разширяват, и вие ще престанете да реагирате остро на ниските температури.
При обтрива­нето водата се изпарява и отнема топлината от тялото, което стимулира допълнителното й производство, и тази реакция става естествена след редовните процедури.

http://www.domashenjurnal.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар