петък, 20 ноември 2015 г.

Коледно настроение


Коледните и новогодишни празници са един от най-чаканите моменти от цялата година. Момент за почивка, веселба, добро настроение и много усмивки. Взимаме си почивка от работа (ако работата го позволява, разбира се), цялото семейство се събира, раздават се подаръци, и във въздуха се носи Коледната магия.
Именно за тази магия ще говорим днес. Кои са малките неща, които превръщат този период от годината в толкова магически и очакван момент ? Кое е това нещо, което може да бъде описано като коледно настроение и как да го получим ? Ще изброим малките неща, които изпълват ежедневието ни по време на празниците, които са толкова характерни и специфични и които могат да подсилят присъствието на коледния дух и да предадат приятно коледно настроение.
Ето десет от тях :
10 – Коледните песни
Музиката е един от основните източници на настроение. Когато заговорим за Коледа, няма как да не споменем и някои от емблематичните коледни песнички. Без значение дали говорим за вечните детски коледни песнички като "Тиха нощ, свята нощ" и "Шаро и първият сняг" или за класическите поп песни на Mariah Carey "All i want for Christmas is you " и Wham! "Last Christmas", музиката е в основата на всяка Коледа изпълнена с настроение.
9 – Коледните филми
Няма как да не споменем и филмите. Признайте си, че и тази година пак ще гледате Сам вкъщи. Не защото сте го позабравили, а именно заради настроението, което струи всеки път, когато гледаме подобни филми, които свързваме с празниците.
8 – Вълнените чорапи / терлици
Обуйте си едни вълнени чорапи, настанете се удобно пред камината с чаша чай в ръка и почувствайте коледния уют. Няма по-удобен момент и да наваксате малко с четенето. Книга в другата ръка е подходящо допълнение.
7 – Аромата на канела
Голяма част от емоциите, които изпитваме са свързани с обонянието ни. Без значение дали пиете чай, кафе или пък обичате да си похапвате сладки коледни курабийки, аромата на канела ще ви отнесе в страната на приказките и ще ви облее с  топлия си коледен аромат.
6 – Аромата на току що обелените мандарини
Като за говорихме за аромати, няма как да не споменем и портокалите и мандарините, които са толкова сладки по празниците и които изпълват с аромата си почти всяка къща. Малък съвет : запазете обелките и ги оставете за кратко време върху парното ви отопление.
5 – Свещи
Освен класическите коледни украшения, можете да запалите и няколко ароматни свещи. Игривите движения на техните малки пламъчета ще допринесат за домашния уют.
4 – Бъдника в камината
Пукането на горящите в камината дърва е може би най-приятния звук по време на студените зимни вечери. Традицията повелява да се използва голямо дърво, най-често дъб или круша, което да гори и тлее цяла нощ.
3 – Греяното вино
Както се казва in vino veritas. С виното неизменно се покачва и настроението. А и ако правите греяно вино ще имате още един повод да използвате и канела. Сега повторете номер 8, само че заменете чашата чай с чаша греяно винце.
2 – Елхата
Може би най-централния елемент за праника. Ако все още не сте украсили вашата, не забравяйте, че без елха, няма къде да се оставят подаръците.
1 – Близостта със семействтото
Спокойните зимни вечери със семейството, дългите разговори, смехът и близостта са в основата на тези празнични моменти. Насладете им се.

Източник: http://www.damikanyat.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар