понеделник, 19 октомври 2015 г.

15 полезни храни по време на бременност

Тези 15 храни са от изключително значение за балансираната диета на всяка бременна жена и за правилното развитие на плода.
Зърнени храни
Фолиевата киселина е от изключителна важност за организма на бъдещата майка. Често таблетки фолиева киселина се предписват на жени, които планират бременност, тя има важно значение за зачеването и в първите седмици от бременността. Нуждата от витамин В през цялата бременност обаче остава висока. Специалистите съветват бъдещите майки да приемат по 400 микрограма на ден чрез витаминни добавки или чрез обогатени храни. Това са зърнените храни и зърнените закуски. Зърнените храни са естествен източник на фолиева киселина. Освен зърнените храни, аспержите също са богати на фолиева киселина.
Зрял боб и леща
Всички жени се нуждаят от 10 допълнителни грама протеин на ден по време на бременността -най-малко 60 грама. Боба и лещата са отличен източник на протеини. В една чаена чаша се съдържа приблизително 15 грама. Бобовите храни са и с високо съдържание на фибри, което подпомага перисталтиката на червата. В една чаена чаша варена леща се съдържа дневния еквивалент от фолиева киселина. Варивата са идеални за салати и супи.
Броколи
Броколито е не само богато на хранителни вещества, които са необходими за здравословна бременност – това са калций и фолиева киселина, но то е и богат източник на фибри. Този зеленчук е отлично средство за облекчаване на стомашни неразположения. Броколито е богато на витамин С, като всеки зелен зеленчук се слави с високо съдържание на желязо и се нарежда до пълнозърнестата паста и кафевия ориз.
Обезмаслено мляко
Човешкото тяло се нуждае от два пъти повече калций по време на бременност, отколкото през останалото време. Всяка чаена чаша обезмаслено мляко доставя на организма на бременната жена около 30% от препоръчителната дневна нужда. Процентът масленост на млякото няма отношение към съдържанието на калций в една чаша.
Банани
Бананите са богати на калий и предлагат на организма т.нар.. бърза енергия. Те са чудесен начин бременната жена да се справи с внезапната умора. Бананите са лесно смилаема и нежна за стомаха храна. Можете да ги добавяте към зърнената закуска сутрин или към купичка кисело мляко на вечеря. Прекрасна основа за неварени кремове и смутита.
Постно месо
Организмът на бременната има нужда от двойно повече желязо, затова през 9-те месеца на бременността е добре количеството на храни, съдържащи желязо да се увеличи. Ако усещате лесна умора, вероятно имате дефицит на желязо. Бялото пилешко или пуешко месо, освен че е диетично и вкусно, доставя желязо под форма, която е лесно усвоима от човешкия организъм.
Сирене
Меките сирена по време на бременността изобщо са табу, но видове като чедър и моцарела могат да са от голяма помощ ако е необходимо да наваксате калций. В 100 грама сирене се съдържат от 600 до 800 милиграма калций. Сиренето е и с високо съдържание на протеин, което също е от важно значение за организма на бременната.
Яйца
Много жени развиват непоносимост към месото по време на бременността. В подобни случаи яйцата са отличен алтернативен източник на протеини, тъй като те съдържат всички незаменими аминокиселини, от които тялото се нуждае по време на бременност, и не само тогава. Няма нищо по-добро за бърза вечеря или високо енергийна закуска от един омлет със зеленчуци или с малко сирене. Ако готвенето с различни подправки, чиято миризма ви кара да се чувствате зле, можете да сварите яйца, в които лесно и бързо да похапвате, когато изпитате глад, без да се налага да се застоявате в кухнята. Чудесно се съчетават с различни салати. Освен традиционните кокоши яйца можете да си похапвате и пъдпъдъчи, от които 4 бройки съответстват на 1 обикновено.
Овесена каша
Това е една бърза, вкусна и тонизираща закуска, която можете да консумирате поне по няколко пъти в седмицата. Овесените ядки и овесените трици спомагат да понижаването на нивата на холестерола. Не е необходимо да купувате овесени миксове с добавени захар и други добавки. Приготвяйте закуската си от най-обикновените овесени ядки, които се намират на пазара и ги подслаждайте с мед или сушени плодове.
Листни зеленчуци
Вареният спанак се слави с високите си нива на фолиева киселина и желязо, къдравото зеле и ряпата са отлични източници на калций. Поради качествата си тези храни се препоръчват за менюто на бъдещите майки. С тяхна помощ можете да повишите хранителната стойност на вашите салати, сандвичи, супи и тестени ястия. Листните зеленчуци с по-тъмен цвят са по-богати на калций, фолиева киселина, желязо и витамини от светлите. Ето защо е добре да съчетавате в една порция айсберг със спанак или къдраво зеле.
Пълнозърнест хляб
Пълнозърнестият хляб съдържа приблизително 20-30 грама фибри повече за една филия, отколкото обикновения хляб. Той е естествен източник на желязо и цинк за организма на бременната жена.
Портокали
Те са с високо съдържание на витамин С, фолиева киселина и фибри. Съдържат почти 90% вода, което може да допълни ежедневната нужда от течности на организма.
Ядки и масла от тях
Мазнините са от решаващо значение за развитието на мозъка на бебето. Специалистите препоръчват подмяна на някои наситени мазнини (като тези в месото и маслото) с ненаситени, каквито се съдържат в ядковите масла. Но тъй като те са с високо съдържание на калории, е добре да не се превишава дневния препоръчителен прием от приблизително 2 супени лъжици. Ако обаче имате доказана алергия към ядки, специалистите препоръчват да избягвате силно алергенните храни каквито са фъстъците. Някои данни от педиатрията показват, че бебетата могат да бъдат чувствителни към определени храни още в утробата и да повишат риска от хранителни алергии по-късно в детството.
Соеви храни
Ако не консумирате месо или сте веган, соевите продукти и храни са чудесен източник на необходимите за вас хранителни вещества и протеини. Можете спокойно да консумирате храни като соево мляко или тофу, което съдържа 10 грама протеин на половин чаша ситно надробен продукт.
Сушени Плодове
Това е вкусна, енергийна и лесно преносима закуска, особено за онези моменти, в които ви се иска да похапнете нещо сладко. Изберете сушени плодове като кайсии, череши, боровинки, ябълки и фурми, но стойте далеч от сушените банани, тъй като те са обработени в масло и са допълнително натоварени с мазнини и захари. По правило купувайте само сушени плодове, за които сте сигурни, че не са обработвани със захарен сироп преди сушенето.

източник: www.purvite7.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар