понеделник, 9 ноември 2015 г.

Лошото настроение - депресия или нормална реакция

Спадът в настроението може да е преодолим, но понякога наистина се налага помощ.

Чувствата на тревога и вълнение, свързани с различни житейски ситуации - важно събитие или болест на близък, когато ни е трудно да мислим за нещо друго, са изпитвани от всеки. Безброй сълзи, безсънни нощи при семейни проблеми, кавги с любимия, проблеми на работата! А раздразнението и чувството за неудовлетвореност от живота поради финансово-битовите проблеми? Всичко това са естествени реакции, които имат адекватна причина за своето възникване.

В подобни случаи най-добрият лек наистина е времето. На тези, които не се справят със ситуацията, могат да помогнат психотерапевтичните беседи със специалисти или откровените разговори, но с не дотам близки хора.

Важното е да не задържаме в себе си отрицателните емоции и да се опитаме да осъзнаем станалото, съветват психолозите. В случаите, когато не можем да се справим сами, е добре по-бързо да се обърнем за помощ към седативните средства – най-популярните от тях може би са на основата на валериана.

Допустимо е и използването, но за кратък период от време (не повече от седмица) на транктилизатори. Дългата употреба на лекарствата от тази група без лекарско предписание може да доведе до зависимост и други нежелателни странични ефекти.

Ако периодите на депресия започват без видима причина, имат ясно начало и склонност към повторение или се редуват с периоди на немотивирано повишаване на настроението, трябва задължително да посетите психоневролог или психиатър. 

Основания да се смята, че е налице депресия има, ако се наблюдават поне 5 от изброените симптоми в съчетание с безсъние: 

1. липса на апетит, отслабване;
2. безкрайно безпокойство;
3. нерешителност и трудно съсредоточаване;
4. усещане за непотребност или вина;
5. натрапчиви мисли за смърт;
6. намаляване на сексуалното желание;
7. липса на ефект от лечението на соматичното заболяване със стандартни средства.

30% от пациентите, които се обръщат към лекар с непотвърдени соматични заболявания, страдат от депресия. В този случай тя приема особен вид, появява се под формата на неприятни или болезнени усещания в различните части на тялото, което може да наподоби соматично заболяване.

В наши дни психоневролозите разполагат с много препарати за лечение на депресията. Но тази употреба на лекарства има успех само ако болестта е открита навреме и промените в състоянието по време на лечението се контролира от специалист-психиатър.

В ДКЦ "Св. Георги" на ваше разположение е д-р Аролска, психиатър, очакващ да изслуша вашите тревоги и да назначи адекватно лечение.




източник: www.zdrava.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар