петък, 9 април 2021 г.

Лекарство срещу COVID-19 – вероятно в края на годината


Към края на 2021 г. е възможно да имаме лекарство срещу COVID-19, обяви представителят на България в Eвропейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов пред Bulgaria On Air. Той обясни, че вече се разглеждат моноклонални антитела в индивидуално приложение или в комбинация като коктейли и те подлежат на поетапна оценка от февруари. Широко се разработва и противовирусен продукт. „Също така се наблюдават много иновативни и съществуващи вече лекарства, които биха имали потенциал за лечение на симптоми на COVID. Така че към края на 2021-а може би ще имаме и терапевтично средство извън ремдесивир“, прогнозира проф. Гетов, но предупреди, че това в никакъв случай не означава да се неглижира масовата имунизация.

За ваксината на AstraZeneca експертът коментира, че ако преизчислим риска човек да почине вследствие на зарязване с COVID спрямо този от ваксина, разликата е 5000 пъти. Проф. Гетов отбеляза, че смъртните случаи от усложнения след поставянето на ваксината са 18. „Тези случаи са наблюдавани в по-голяма популация, честотата е около 0,7, което е твърде ниско и спада към т.нар. ултраредки нежелани реакции“, допълни той.

Проф. Гетов каза още, че следващата седмица официално ще бъде променена продуктовата характеристика на AstraZeneca. Наблюдението над нея обаче ще продължи. По думите му до 7-ми юли ще се изискват допълнителни предклинични данни върху животни за евентуалните механизми за възникване на подобни инциденти. „Положението се наблюдава ежечасно“, увери представителят на страната ни в ЕМА.

Решението за възрастовия праг за поставяне на ваксината е национално, каза още специалистът. „ЕМА препоръча внимателно приложение на ваксината при жени до 60 години, но е задача на националните здравни власти как да интерпретират тази препоръка, посочи Гетов. Според него, ако след поставянето на първата доза, човек не е имал някакъв проблем, той следва да си постави и втората, макар че някои страни предприеха друга стратегия. Той повтори, че Vaxzevria (както е новото име на ваксината на AstraZeneca) е безопасна за всички, освен млади жени пушачки, с наднормено тегло, които имат тромбофлебит или приемат контрацептиви.

Няма коментари:

Публикуване на коментар