четвъртък, 15 април 2021 г.

НОЩ спира работа

Националният оперативен щаб за борба с коронавируса (НОЩ) е разформирован, считано от днес. Щабът беше създаден със заповед на министър-председателя в началото на пандемията през февруари 2020 г.

Националният оперативен щаб имаше за цел да организира и координира  действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19, информират от правителствената пресслужба.

Здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов обясни, че решението е във връзка с оставката на кабинета „Борисов 3“, което налага разпускането на всички органи, създадени със заповед на премиера. Брифингите обаче ще продължат, като такъв се очаква да има петък – 16 април, а данните за епидемичната обстановка, мерките и решенията ще бъдат съобщавани от проф. Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

Ваксинационният щаб засега остава, тъй като му предстоят важни решения. Например дали и на кои групи хора ще бъде прилагана ваксината на AstraZenecа, както и тази на Janssen, от която днес у нас пристигнаха първите 14 400 дози. Доставените количества обаче няма да бъдат разпределяни преди решение на щаба и ще останат в склада на „БулБио-НЦЗПБ“ ЕООД.

Припомняме, родните експерти очакват официалното становище на ЕМА, което ще е следващата седмица, дали еднодозовата векторна ваксина на Johnson & Johnson е безопасна и дали има връзка между поставянето й и много редки случаи на тромбоза с тромбоцитопения.

Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква в неделя, като очакваме 38 400 дози от Moderna. А по-рано днес Борисов съобщи, че до края на този месец, както и през май, България ще разполага с допълнителни 750 000 дози от ваксината на Pfizer, които са извън договорените вече бонусни количества от 2,7 млн. дози.

Няма коментари:

Публикуване на коментар