петък, 18 май 2018 г.

Четири признака на рака на кожата

Най-често ракът на кожата засяга хора на възраст над 50 години, но това не означава, че младите хора не са изложени на този риск. Има и млади хора с този вид рак.
Появата му е свързана основно с постоянното излагане на слънце, но ракът на кожата може да бъде причинен и от ДНК мутации в клетките на епитела, пише zdrave.ws
Въпреки че това е един от най-разпространените видове рак, смъртността от този рак днес е значително снижена. Това се случи не само защото методите на лечение са се развили, а защото все повече хора могат да получат правилна диагноза своевременно. А за тази цел трябва да сме много информирани.
Ето и 4 от симптомите, които издават за наличието на рак на кожата:
1. Разранявания, които не се лекуват
Когато клетките са здрави и работата им е безпрепятствена, те могат бързо да регенерират кожата след наранявания.
Въпреки това, в случай на нарушения или появяване на злокачествени клетки, способността за регенерация намалява или напълно изчезва.
2. Пигментирани петна, увеличаващи се по размер
В резултат на това на кожата се появяват нелекуващи ожулвания и рани и това трябва да се разглежда като предупредителен знак за евентуален рак на кожата.
Появата на петна по кожата може да се появи под въздействието на много външни и вътрешни фактори. Наистина има различни фактори за проблема. Въпреки това, начинът, по който се развиват, може да  ни накара да разберем дали имат нещо общо с този вид рак.
Например, когато пигментацията е неравномерна, тоест ръбовете се разпростира върху кожата наоколо, е важно е да посетите лекар, за да проверите дали има някакви аномалии на ниво клетка. Не пренебрегвайте този симптом.
3. Възпаление и зачервяване на кожата
Наличието на злокачествени клетки причинява възпалителна реакция, която може да се забележи особено на бенките, както и в други области на кожата.
Възпалението обикновено възниква около бенката и се придружава от зачервяване и всички обичайни симптоми на кожно дразнене. Но за разлика от нормалните ранички, тези промени не изчезват с течение на времето. Напротив, всеки ден състоянието на кожата само се влошава. Вземете мерки незабавно и не се самолекувайте сами с някакви мехлеми. Направете си изследване.
4. Свръхчувствителност на кожата и болка
Промяната в чувствителността на кожата е сигнал за много проблеми, но може да бъде свързана и с тази форма на рак.
Повтарящият се сърбеж, болезненост и дразнене могат да показват необичайно клетъчно развитие, така че си струва да се подложите на медицински преглед колкото е възможно по-скоро, за да разберете дали се касае за рак на кожата.
Вместо заключение:
Ако забележите някой от тези симптоми, незабавно се свържете с Вашия лекар, за да определите дали не са свързани с това заболяване.
Не забравяйте, че ракът на кожата е болест, в която времето е ключов фактор за навременното и ефективно лечение. Бъдете информирани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар