събота, 12 май 2018 г.

12 МАЙ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА СЕСТРИНСТВОТО

12 май е определен за Международен ден на сестринството, защото на тази дата е родена основателката на модерното сестринство Флоранс Найтингейл (1820 - 1910). 

Тя прави истинска революция в обслужването на ранените и болни войници по време на Кримската война. Тя ръководи група от медицински сестри, обучени от нея, която поема изцяло медицинските грижи за пациентите, независимо от скептицизма на лекарите.

Благодарение на установените от нея стандарти за обслужване на ранените и болни от холера и дезинтерия войници, смъртността в лазаретите спада от 42% на 2,2%. Това постижение я превръща в национална героиня на Англия.

През следващите 16 години, след войната тя се заема с реформа на медицинското обслужване и общественото здравеопазване. Найтингейл написва книгите "Бележки за факторите, влияещи на здравето, ефективността и управлението на болниците на британската армия" и "Как да се грижим за болните".

През 1860 г. основава първото светско сестринско училище "Найтингейл" и Дом за практикуващи сестри към болницата "Сейнт Томас" в Лондон. През 1907 г. става първата жена, която получава Ордена за специални заслуги.

Наричат я "Дамата с лампата", защото работата на медицинската сестра продължава и нощем.

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи също отбеляза днес  своя празник. Точно в 10,30 часа в столичния хотел "Рамада" се проведе тържествена церемония, на която бяха наградени най-добрите професионалисти от цялата страна.

БАПЗГ е съсловна организация, в която членуват общо 37 644 професионалисти по здравни грижи - 25 714 медицински сестри, 4031 акушерки, 1294 рехабилитатори, 3151 медицински лаборанти, 1261 рентгенови лаборанти, 2150 фелдшери, 37 масажисти с увредено зрение и 4-ма ортопедични техници.



Източник: БГНЕС

Няма коментари:

Публикуване на коментар