събота, 27 януари 2018 г.

Треска, специфична кашлица, сърцебиене - вероятно сте развили пневмония

Пневмонията е възпаление на белите дробове, което често се появява след боледуване от настинка или грип и заплашва със сериозни усложнения при липса на подходящо лечение. Може да се прояви както при деца, така и при възрастни. Но, според експерти, най-уязвими са пушачите, както и тези, които пият алкохол.
Затварянето на очите за симптомите на пневмония може да ви докара огромни проблеми. Съвременната медицина перфектно се справя с отстраняването на болестта, но при условие, че на време посетите лекар. По-долу изброяваме признаците на пневмония.
Треска
По време на пневмония, човек има висока температура повече от 4 дни (обикновено над 38,5 ° C), което може да бъде много трудно да се събори. 
Този фактор обаче не е определящ, тъй като повишаването на температурата може да се дължи на маса други заболявания и трябва да се провери наличието на останалите симптоми.
Тежка сънливост
При пневмония, тялото на пациента е немощно, човекът винаги е склонен да спи, често няма достатъчно енергия, дори и да хапне.
Специфична кашлица
Един от характерните симптоми на пневмония е тежката кашлица. Възможно е да се отделят странни на цвят храчки, вероятно с малки кръпки кръв.
Често плитко дишане и недостиг на въздух
Тъй като пневмонията е заболяване, което засяга белите дробове, това води до проблеми с дишането. Пациентът, сякаш не може да вдишва, защото дори в състояние на покой има диспнея.
Сърцебиене
Лекарите отбелязват промяна в сърдечната честота при пневмония. Може да се провери сърдечната честота, като внимателно се притиснат 2 пръста към каротидната артерия.
Болка в гърдите
По време на пневмония, болката в гръдния кош се проявява не само при кашлица, но и при нормално тихо дишане.
Общо влошаване след настинка или грип
Ако грипът или настинката не преминават дълго време и температурата се покачва периодично в продължение на 5 или повече дни, това също е повод да се мисли за наличието на пневмония.
Какво трябва да направя?
Ако се появят първите симптоми на пневмония, свържете се с Вашия лекар възможно най-скоро, не се колебайте да се обадите на линейка. Кажете на лекаря си ясно какви са симптомите Ви. 
Когато заболяването бъде открито, ще получите необходимото лечение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар