сряда, 31 януари 2018 г.

Грипната ваканция в Пловдив удължи междусрочната с 3 дни

Тридневна грипна ваканция, която обаче ще започне след срочната, обяви кметът на Пловдив Иван Тотев. Неучебни за всички училища на територията на общината ще бъдат  7, 8 и 9 февруари 2018 г.  Почивката се обявява във връзка с динамичната картина на заболеваемост и необходимостта от предприемане на превантивни мерки за ограничаване на епидемичния подем на остри респираторни заболявания и грип. Така учениците няма да посещават учебни занятия 9 дни - от 3 до 12 февруари 2018 г.
Въпреки че не са достигнати епидемични стойности и процентът на заболелите ученици не надхвърля 30, се взема предвид и фактът, че има голям брой учители, които боледуват, мотивираха решението си от градската управа. "Освен нас и много  други области, като София и Варна, предприемат превантивни мерки, коментира кметът Тотев. - Подобно сливане на няколко дена няма да попречи на учебния процес и оформянето на срочните оценки. Така ще дадем възможност на децата и родителите им да планират дори занимания извън града, така че да не са в контакт с болни“.
Още на 11 януари 2018 г. Регионалната здравна инспекция в Пловдив обяви предепидемични мерки срещу грип и остри респираторни заболявания в областта, след като в последните дни рязко се бе повишила заболеваемостта. 
За ограничаване на заболеваемостта РЗИ-Пловдив изпрати писмо до лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ и кметовете на общини в областта, в които препоръча следните предепидемични мерки: преустановиха се плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачки, преустанови се провеждане на профилактични прегледи и имунизации; прекратиха се свижданията в лечебните заведения. Въведено бе обслужване на болни от грип по домовете.

Няма коментари:

Публикуване на коментар