понеделник, 15 януари 2018 г.

Кои храни държат грипа и вирусите далеч от нас

Гърлото ви дращи, кихате за десети път днес. Смятате, че е вече е твърде късно да се спасите от идващата настинка или грип?
Сериозно грешите. Извън сферата на лекарствата, най-доброто нещо, което можете да направите, е да наблегнете на консумацията на храни, които ще стимулират имунната ви система и ще й помогнат да победи вирусите, преди сериозно да са ви нападнали.
Ето и петте най-добри храни за повишаване на имунитета, когато тялото ви се бори с настъпващите настинка или грип.

Ягоди, портокали, домати 
Докато експертите все още не могат да се споразумеят дали приемът на големи дози витамин С има значително въздействие върху симптомите на простуда и грип, част от изследванията показват, че той действително може да помогне за предотвратяване на по-сериозно разболяване.
Проучванията показват обаче, че има по-големи здравословни ползи, ако го приемате чрез храна, а не на хапчета. Наблегнете на богати на витамин С плодове и зеленчуци, като хапвате три или повече чаши на ден от тях.
Имайте предвид, че човешкото тяло не може да съхранява този витамин, така че е жизнено важно ежедневно да си го набавяте чрез храната. Това пък ще действа като имунен бластер срещу всякакви вируси. Наблегнете на храни като ягоди, портокали, домати и броколи.

Пилешка супа 
Медицинските изследвания показват, че пилешката супа потиска възпалението, което причинява много симптоми на настинка. Това чудо в купа също така намалява слузестите секрети в носа.
Добавянето на фиде и зеленчуци ще увеличи лечебната сила на супата, като въглехидратите ще помогнат да повишите енергийните си нива, докато зеленчуците ще я обогатят с хранителни вещества, помагащи на имунната система в борбата й с болестите.

Чисто месо
Добрите нива на желязо в организма са от съществено значение за по-силна имунна система, а най-ефективният начин да приемате този микроелемент е чрез хапването на месо без тлъстини.
То не само е добър източник на желязо, което се усвоява лесно от организма, но съдържа и големи количества цинк - друг минерал, който се бори с инфекциите.
Така че, ако се чувствате малко отпаднали и на прага на разболяването, хапнете парче крехко червено или птиче месо, риба или черупчести мекотели.
Зелен чай 
Китайците се кълнат в лечебните свойства на този вид чай в продължение на стотици години, а днес проучванията ги подкрепят: зеленият чай съдържа антиоксиданти, които могат да увеличат силите на засегнатата от настинка или грип имунна система.
Не само, че зеленият чай гони този тип болести, но имунната ни система също така произвежда повече клетки, които се борят с бактериите и вирусите.
Да не забравяме все пак, че зеленият чай съдържа кофеин, така че, ако мислите да го давате на децата си, не прекалявайте - една чаша на ден е достатъчна, за да се усетят  ползите.

Чесън 
Мощните антиоксидантни свойства на чесъна са истински антивирусен препарат, който може да помогне за предотвратяване на настинки, както и да съкрати продължителността им.
Съединението алицин (която придава на чесъна неговата характерна миризма) прави истински магии в борбата със сезонните грипове.
И не е нужно да ядете чесън в естествената му форма, за да почувствате ползите му - добавки, като например прах, масла и екстракти, имат същите лечебни сили. Една скилидка или две на ден е достатъчно, за да си гарантирате редки срещи с лекаря.

Пчелен мед 
Най-вероятно всички помните как, когато ви болеше гърлото, майка ви или баба ви ви караше да ядете мед. И те наистина са знаели какво правят.
Проучванията днес показват, че медът може да намали кашлицата, като успокои дразненето в гърлото. В действителност, той е по-ефективен от повечето лекарства за кашлица.

Медът от елда, по-специално, е доказано, че има лечебни качества. Не забравяйте обаче, че деца под 12 месеца не трябва да ядат мед поради риск от детски ботулизъм.

Няма коментари:

Публикуване на коментар