петък, 16 октомври 2015 г.

Симптоми на бременността - за татковци

Ще ставате баща? Сигурно се чудите за разни неща, като например, дали е нормално бременната ви жена да има голям апетит и да хапва огромни количества чипс и сладолед. Но защо и на вас ви се хапват подобни изкушения?

Всъщност не споделяте просто желанието за хапване - вие споделяте и симптомите на бременността. В действителност, изпитването на еднакви симптоми по време на бременността е толкова широко разпространена, че учените са го нарекли  Синдром на Ковад (couvade syndrome). Сouvade е френски термин, който се превежда „ние сме бременни“. Чувствали ли сте как преживявате нещо през последните месеци и сте се чудили: „Чакай малко, кой е бременният в случая?“. Прочетете статията, за да разберете колко от тези симптоми на бременността резонират с вас.

1. Безпокойство

Дори и най-спокойните мъже могат да имат неспокойни нощи, киселини в стомаха, пристъпи на умора, докато партньорките им са бременни. Защо? Оказва се, че някои мъже са склонни да изпитват притеснения, подобни на тези на техните партньорки. Странно е това, че според едно проучване,  мъжете, които са били много дистанцирани от родителите си или такива, които са били много близки с тях, изпитват по-малко безпокойство по време на бременността на партньорката си, но тези, които попадат в средното положение, изпитват голямо чувство на тревога.
Как можете да се успокоите? Свържете се с други бъдещи татковци, които може би изпитват същите неща като вас. И не мислете, че можете да изключите нервите си, като някой заговори за бременността. Може би, ако се ангажирате повече с тази тема, това ще ви накара да се почувствате по-подготвени и да имате по-голям контрол над ситуацията.

2. Гадене


Сутрешното гадене е нещо обичайно за бъдещите майки. Въпреки че причината за това е покачване на хормоните в женското тяло по време на бременността, то мъжете също могат да изпитат това неприятно чувство. Но вместо естрогенът да е виновникът, гаденето при мъжете най-вероятно се случва заради безпокойството, споменато по-горе, а също така промени в диетата, защото мъжете ядат повече, когато са стресирани.
Можете да се справите с това, като останете физически активни, за да изпускате парата. Също така говорете с вашата партньорка относно това какво ви притеснява, хранете се правилно и намалете алкохола.

3. Промени в настроението

Не бъдете шокирани, ако партньорката ви си променя настроението по няколко пъти на ден, особено между шеста и десета седмица, когато хормоните „нападат“ тялото ѝ като приливна вълна. Тя може да преминава от състояние на радост към тъга, от спокойствие към тревожност, от нежност към раздразнителност. Вие – също! Факт е, че по време на изменения в нивата на хормоните, може да се промени и настроението, като основната причина за това състояние при мъжете е същата - нерви.

Вие осъзнавате, че бебето е нещо много сериозно и животът ви никога няма да бъде същият. В много аспекти, той вече се променя, което може да доведе до по-малко сън и смесени чувства. Тази тревожност е съвсем естествена, балансът между върхове и спадове в настроението се превръща в нова обичайна практика. Няма такова нещо като перфектен родител, а да се научите да приемате това, ще се отрази много добре, когато дойде моментът да станете баща.

4. Промени в сексуалния апетит

По време на бременност, сексуалното желание при жената може да се увеличи или намалее – и това се случва в рамките на една и съща седмица. Някои бременни чувстват сексуално желание (особено по време на втори и трети триместър), докато други са прекалено уморени или не се чувстват удобно в телата си. 

Но мъжете могат да бъдат точно толкова непредсказуеми, колкото и жените. Някои бъдещи татковци, може да имат по-голям интерес към тялото на бременната си жена, докато други - да намират това като напомняне за по-големите отговорности, които ги очакват.  Някои мъже могат да получат приток на енергия от перспективата да имат дете, а други - да станат по-изтощени само при мисълта за него. Някои татковци са твърде уплашени да не наранят бебето и дори не помислят за секс.

Ако сексуалният ви живот е в застой, опитайте се да останете близки с партньорката си. Не забравяйте, че сексът е само физическа проява на интимност, а има и много други начини да бъдете интимни, без да правите секс. Няколко идеи за това са: станете по-рано сутринта и изпийте по чаша безкофеиново кафе заедно преди работа, разходете се заедно или гледайте хубав филм гушнати на дивана. Най-важното нещо е да намерите начин за комуникация и привързаност с партньора си и да споделите новите си чувства, които едновременно може да изпитвате в и извън спалнята.

5. Качване  на тегло

По-големият корем си е направо задължителен за бременната жена, но защо мъжете също покачват теглото си? Честите и по-обилни закуски могат да са една от причините за увеличаването на теглото, но не е само това. По-вероятен виновник е кортизолът - хормон на стреса, който се секретира в по-големи количества когато сте разтревожени. Кортизолът регулира инсулина и кръвната захар, така че тялото ви може да мисли, че е гладно, когато всъщност не е. Освен това, кортизолът насочва, къде да се трупат мазнините – в корема.

Начинът да се справите с този проблем е да заредите хладилника си със здравословни храни и да следите цялостния си калориен прием. Също така помислете и за рутинни упражнения, които ще намалят и стреса, и талията ви.

6. Болки в ставите

Много симптоми на Синдром на Ковад имат ясни причини, но други са малко по-странни и неясни. Мъжете често се оплакват от зъбобол, болки в ставите, схващане на краката, както и други болки.

Някои мъже дори изпитват болки по същото време, когато техните партньорки. Все още няма физически обяснения за тези едновременни пристъпи, така че причината най-вероятно е психологическа. Някои татковци подсъзнателно реагират на „конкуренцията“ (те не могат да износят дете, но могат да бъдат майки).  Какъвто и да е случаят, лечението на това е честна комуникация с партньорката за предстоящите промени в живота, а и това може би е по-ефективно лекарство от болкоуспокояващите. 

източник: www.mamatatkoiaz.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар