вторник, 4 август 2015 г.

Йога и Здраве

Колкото и странно да звучи, предметът, на който всеки човек трябва да се обучава – а именно как винаги да бъде здрав – и по-рано, и сега си остава извън вниманието на хората. Мнозина знаят кога е живял Наполеон или какво е разстоянието между Земята и Венера, но малцина са онези, които имат и най-примитивната представа за правилния начин на живот. Нашите глави от детството са препълнени с какви ли не съвършено ненужни сведения и това е за сметка на знанията, които са необходими преди всичко за всеки от нас.

Едва ли е нужно да се напомня, че познаването на своя организъм и грижи за тялото – основата, от която зависи дейността на човека – следва да се разглежда като предмет от жизнена необходимост. И каквато и да е информация, съдействаща за укрепването на тялото, трябва да се смята за много значима. Затова дарът за знанията, спомагащи за съхранението на крепко здраве, великите индийски целители от миналото

са смятали преди всичко като акт на милосърдие.

Също така е било общопризнато, че за оздравяването на тялото, ума и душата не съществува по-добра теория от Йога и че нейното преподаване и разпространение е висша форма на служене на човечеството. Затова прекрасната наука и изкуство за здравето – Йога – все още очаква пълното си признание и дължимото прилагане. Само в традициите на древната Йога може да се намери здравият научен подход по този въпрос и идеалното решение.
Йогистът по своята вяра е преди всичко духовно същество; това обаче не му пречи да отделя необходимото внимание на такъв материален аспект от своя живот, какъвто е грижата за своето тяло. Не само това, неговият стремеж е да се “достигне недостижимото” не само във физически план, но и в интелектуален, морален и духовен смисъл.
Практическата Йога е средство за възпитание на идеалната хармонична личност,

уравновесена във физическо, интелектуално и морално отношение.

Всеки, който истински се занимава с Йога, от самото начало е длъжен ясно и недвусмислено да разбере, че доброто физическо състояние на човека е единственото надеждно средство за постигане на желаното. Неговата най-първа необходимост е да съхрани идеалното здраве чрез религиозната традиция за природосъобразния начин на живот, който днес можем да наречем хигиена.

От гледна точка на Йога болестта е физиологически грях.

Болният също така се смята за отговорен за своето здраве, както и за своите лоши постъпки. Йога утвърждава, че да бъдеш здрав е също така лесно постижимо, както и да не бъдеш здрав – необходимо е само да се изменят, модифицират или изправят някои навици, придобити в живота. Казани накратко, основните цели за Йога са: избавяне от болестите, очистване на всички вътрешни и външни органи на тялото, съхраняване на най-висшите физически способности по пътя на формирането на съвършено здраве, автоимунизация, дълголетие в смисъл излизане зад пределите на старостта и смъртта, интелектуално, морално и духовно просветление, кулминация на което е сливането с Божественото.

Източник:  Шри Йогенда
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар