вторник, 18 август 2015 г.

Внимание - летните вируси са тук!

За да се справите с тежките летни вируси, лекарите препоръчват да не се пият антибиотици.


В момента в България циркулират много разновидности на ентеровирусите, които причиняват т.нар. летен грип. Пикът им е именно този месец - август. Погрешно е да се смята, че грипът идва от морето. Има го навсякъде, но по плажовете се събират много хора и пренасянето му става по-лесно.
Клиничната картина включва повишена температура, отпадналост, главоболие, често хрема и запушен нос. Но най-изявените симптоми са повръщане, болки в стомаха и диария.
Тези неразположения са бързо преходни и при човек в добро здравословно състояние отшумяват за 2-3 дни. Много често хората не търсят лекарска помощ, тъй като заболяването протича леко. При децата е по-различно, защото повръщането и разстройството водят до бърза дехидратация. Необходими са по-сериозни мерки за възстановяването на водния баланс. Ако детето е отпуснато и сънливо, уринира рядко и се оплаква от коремна болка, това е сигнал за обезводняване и незабавно трябва да се потърси лекарска помощ.
По-специална група представляват и възрастните хора. Проблемът при тях е, че страдат от хронични заболявания – сърдечни, бъбречни, диабет, които могат да усложнят протичането на грипа. Затова е необходимо лечението да става под наблюдението на лекар.
Лекарите твърдят, че е груба грешка да се приемат антибиотици при вирусна инфекция. Те не само не могат да помогнат, а и вредят, тъй като допълнително потискат нормалната чревна флора. Най-важното е да се пият повече течности за възстановяването на водния баланс.

Единственият начин да се предпазите от летен грип е да спазвате добра лична хигиена. Мийте често ръцете с вода и сапун -преди хранене, преди и след тоалетна. Мокрите кърпички, напоени с алкохолен разтвор, са много ефикасни, тъй като ентеровирусите не са устойчиви на алкохол. Внимавайте какво ядете – ако си купите замърсена или неправилно съхранявана храна на плажа или посетите заведение с лоша хигиена, рискът от заразяване е огромен.

източник:  www.bolime.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар