петък, 24 юли 2015 г.

Ползите за здравето от чистия планински въздух

Няма нищо на света, което може да се сравни със свежия планински въздух. Той е абсолютното доказателство на твърдението, че най-хубавите неща не се купуват с пари. Животът в градските джунгли сред асфалт и бетон не може да предостави свежестта на планинския въздух. Ето защо, отделете си време за спокойна почивка в планината.
По дефиниция, свежият въздух е въздух, в който не се съдържа прах и вредни за здравето емисии. Съдейки от това определение, можем ясно да установим, че градският трафик, затворените шопинг центрове и прашните градове не могат да се похвалят като здравословна среда. В наши дни, дори само газовете, отделяни от превозните средства, са достатъчни, за да направят въздуха отровен. За да се насладите на свеж въздух – най-добрият избор е планината.
Контролира кръвното налягане и сърдечния ритъм
Благодарение на факта, че чистият въздух съдържа повече кислород, той спомага за регулиране на сърдечния ритъм и кръвното налягане. Това носи спокойствие на тялото и съзнанието. Излезте на разходка в гората, изпънете ръце встрани от тялото и дишайте дълбоко.
Регулира нивата на PH в тялото
Тялото на човек се нуждае от свеж въздух, за да могат клетъчните процеси да протичат правилно и безпроблемно. Нивата на PH значително намаляват, когато до клетките не достига достатъчно кислород. В резултат на това, може да се стигне до увеличаване на киселинността и заболявания. Колкото повече кислород навлиза в организма, толкова по-здрави ще бъдат всички системи в тялото и ще се поддържа отлична циркулация.
По-лесно пречистване на кръвния поток
Свежият въздух спомага за пречистването на кръвта и организма като цяло.
Засилва имунната система
Бягството в планината ви откъсва от вредните микроорганизми, движещи се в затворените пространства, особено през зимата. Разходката на свеж планински въздух, може многократно да подобри имунитета на организма. Изследванията показват, че хората, които редовно се разхождат на чист въздух, се разболяват значително по-рядко.
Пречиства белите дробове
Вдишването на свеж въздух е отличен начин да подобрите работата на белите си дробове, да увеличите разширението им и да ги пречистите.
Подобрява съня
Липсата на свеж въздух в помещението може да затрудни заспиването и да причини неспокоен сън. Кислородът е от съществена важност за добрия сън.
Свежият въздух ви прави щастливи
Чистият въздух увеличава нивата на хормона серотонин, което подобрява настроението и дава усещане за щастие.
 
източник: www.nav.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар