сряда, 22 юли 2015 г.

Лятна помощ през ваканцията - част 2

....


3. Високи градуси
Жегата буквално ви оставя без сили, а може да причини и топлинен удар. Което пък със сигурност ще провали цялата ви ваканция.
Какво да направите? Забравете за ледените напитки – те може и да създават приятно хладно усещане в устата ви, но всъщност ви загряват. Причината за това е, че на организма му е нужна енергия, за да затопли течността до температурата на тялото, а това ви сгорещява още повече. Странно, но факт – един от най-добрите начини да се охладите е като ядете пикантни храни. Те карат тялото да се поти повече, а потта е един от най-ефективните начини за охлаждане. Освен това те разширяват кръвоносните съдове, които изкарват топлината извън тялото. Доказано е също така, че широките черни дрехи са по-добрият избор в жегата, защото топлината, която абсорбират, се губи преди да достигне до кожата. Другият вариант е да потопите краката си в студена вода за около 20 мин. Това ще намали температурата на тялото с около градус и половина. Забравете обаче за студените душове – те свиват кръвоносните съдове и карат тялото да задържа топлина. А вие се стремите към точно обратното, нали?

4. Проблемен стомах
Като че ли има някакъв неписан закон стомашните разстройва да ни спохождат винаги по време на отпуск.
Какво да направите? При сериозно хранително натравяне, задължително се консултирайте с лекар. За да не се стига до там, следете стриктно от къде и какво ядете. Препоръчваме ви поне 7 дни преди да заминете да започнете да взимате пробиотици, като продължете приема им през цялата ваканция и дори седмица, след като се приберете. Освен че носят много ползи за храносмилателната система, те могат да ви предпазят и от сериозни стомашни проблеми.

5. Хапни ме тук и там
Да, говорим за неприятните ухапвания от „любимите“ ви насекоми, които без жал атакуват беззащитното ви тяло!
Какво да направите? Много изследвания доказват, че приема на витамин В1 ще ви направи по-малко атрактивни за насекомите. Когато се приема в по-големи дози, кожата започва да излъчва миризма, недоловима за човешкото обоняние, която обаче дразни жужащите вредители. Препоръчваме ви да взимате по една таблетка дневно две седмици преди отпуска, както и по време на самата почивка. Другият вариант е да заложите на класическите репеленти.

6. Лошо ми е!
Знаете ли, че на 70% от хората по света им става лошо по време на път, независимо дали са в кола, самолет, автомобил или кораб?
Какво да направите? Яжте леки храни, особено ако сте предразположени към прилошаване. Избягвайте силните парфюми, както и четенето по време на път, тъй като те също могат да ви повлияят негативно. Особено ефективен в подобни ситуации се оказва джинджифилът на таблетки. Взимайте по една капсула дневно три или четири дни преди пътуването.

Ваканционна аптечка - 4 неща, за които задължително да намерите място в куфара:
дезинфектант – ако се нараните, трябва да има с какво да дезинфекцирате раната;
лейкопласт – за да я предпазите от бактериите и пясъка;
презервативи – изключително важни, особено ако сте решили да заложите на мъжката компания;
болкоуспокояващи – винаги трябва да имате поне аналгин под ръка.

Източник: списание ELLE България
Текст Велина Василева

Няма коментари:

Публикуване на коментар