сряда, 17 юни 2015 г.

България и Турция си помагат взаимно с ваксини



България ще получи 100 000 броя петвалентни ваксини от Турция, плюс компонент за имунизация срещу хепатит Б, като дарение. Това съобщи пред журналисти министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. Той напомни, че от повече от година има проблем с търговете за тази ваксина и отбеляза, че сме били на ръба да бъдат изчерпани наличните ни количества. Министърът заяви, че получените препарати ще стигнат до края на годината и добави, че министерството ще набави нужните количества за следващата година. Той каза, че през следващата година министерството ще започне преговорите с компаниите още от рано и че няма да се поддава на изнудвания.
Министърът отбеляза, че производителите на въпросните ваксини изнудват страната ни, като не се явяват на търгове. По думите му, фирмите обяснявали неявяването си с производствени затруднения. Той обаче добави, че ще приеме тези оправдания за верни само ако види, че подобни проблеми има в другите европейски страни, а там нямало такива към момента.
Д-р Моксов също така съобщи, че благодари на Турция за оказаната помощ. Той каза, че страната ни също ще окаже помощ на Турция, като й дари ваксини срещу туберкулоза, каквито липсвали в южната ни съседка.

източник: www.zdrave.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар