събота, 20 юни 2015 г.

Слънчева защита

Видове слънцезащитни средства

За косата:

Най-добра защита за косата през лятото осигуряват шапките с периферия. По-честото миене също помага за предпазването ѝ от неблагоприятните фактори на външната среда. Препоръчително е да се избягват стилизиращите продукти, защото е възможно да доведат до термолиза – топлинно разрушаване на основата на косъма. Използването на специална слънцезащитна козметика за коса също предпазва успешно от вредното въздействие на слънцето и морската вода.

Слънцезащитната козметика за коса съдържа метални оксиди, които предотвратяват прегряването ѝ, както и овлажняващи съставки: алое вера, жожоба, соеви протеини, пантенол. Продуктите с UV филтър не само защитават, но и подхранват косата. Те образуват невидим защитен филм около косъма, предпазвайки го от наслояване на солта от морската вода (или на хлора от басейна) и бързото му изсушаване, омекотяват косата и улесняват разресването ѝ.

Видове слънцезащитна козметика за коса:

Шампоани – те трябва да са меки, да задържат влагата в косъма и да го защитават от изсушаване. Съставките, които задължително трябва да присъстват в техния състав, са: различни видове масла, алое вера, кокосово мляко, копринени протеини, екстракти от морски водорасли, колаген и витамин А.
Балсами и маски за коса  – обичайните ежедневни продукти, които оказват особено благотворно влияние върху косата. Те трябва да съдържат: кератин, пантенол, копринени протеини, витамини – С, Е, група В. Желателно е да се използват след всяко измиване с шампоан, не по-малко от 2 пъти седмично.
Специални средства с SPF защита (шампоани, балсами, кондиционери, мусове, спрейове, маски и т.н.) – на опаковката на този вид козметика обикновено е обозначена думата Sun. Те предпазват косата не само от въздействието на слънцето, но и от морската вода. В техния състав задължително трябва да присъстват: витамини Е и F, различни натурални масла (палмово, кокосово, бадемово, маслиново), алое вера, пшенични протеини, аминокиселини, кератин, хитозан и др.

За очите:

Слънчевите очила са не само моден аксесоар, но и необходимост. Те предпазват очите от вредните слънчеви лъчи през всички сезони, но през лятото носенето им е задължително.

Oчилата трябва да притежават 100% UV защита. Препоръчително е да се купуват от оптичен магазин, където всички модели са качествени и осигуряват не само необходимата степен на затъмнение, но също така UV защита и поляризация – поляризационни филтри, които предпазват очите от отразените слънчеви лъчи.

Очилата трябва да се подбират така, че да бъдат удобни, да пасват добре на лицето и да не се усеща тежестта им. Цветът на стъклата няма особено значение. Най-често се използват всевъзможните оттенъци на сивия, кафявия, зеления цвят.
Евтините и некачествени слънчеви очила не само не защитават, но могат и да навредят на зрението ни. Проблемът е там, че затъмнените стъкла предизвикват разширяване на зениците и преминаването на по-голям поток от светлина, а некачествената пластмаса не осигурява нужната защита от ултравиолетовите лъчи.

Рамката на очилата трябва да приляга плътно към кожата около очите. Затова, ако посещаваме места с много слънце и вода, най-добре е да подбираме очила с по-широки рамки.


За кожата:

Ако кожата се излага по-дълго на слънчевото въздействие, неголемите дози UVB лъчи ѝ придават нежен загар, но високите дози водят до слънчево изгаряне и дори до рак на кожата. UVA лъчите предизвикват необратими изменения – активно се образуват червени жилки и разширения на вените, кожата старее и се отпуска, покрива се с малки бръчици.
За защита на откритите участъци на тялото от слънцето трябва да се използват козметични продукти с UV филтри. Степента на активност се определя като SPF (слънцезащитен фактор). Той показва колко пъти се увеличава безопасното пребиваване на слънце след нанасянето на крема.
Главен елемент на всички слънцезащитни кремове са така наречените ултравиолетови (UV) филтри. Различават се два вида – химически и физически.
Химически филтри – те улавят ултравиолетовите лъчи, променят се структурно под тяхното въздействие и превръщат слънчевата енергия в безопасна топлина. Недостатъкът им е, че могат да предизвикат алергии при чувствителни към тях кожи.
Физически филтри – на опаковките могат да бъдат обозначени и като „натурални” филтри. Те се състоят от фино смлени минерални вещества или изкуствени пигменти, които остават на повърхността на кожата. Като съставна част от емулсията на слънцезащитния крем те отразяват облъчването подобно на огледало. Кожата понася много добре тези микропигменти.

Слънцезащитните средства обикновено съдържат и други активни вещества:
•   Витамин Е – неутрализиращ свободните радикали, които разрушават жизненоважни субстанции на клетките
•   Бизаболол – противовъзпалително вещество от цветовете на лайката
•   Пантенол – предшественик на витамин В, който оказва целебно и успокояващо въздействие върху кожата
•   Екстракти и масла от растения – например календула (невен) за успокояване на раздразненията или жожоба, благодарение на която кожата става еластична.

Добрата козметика, без съмнение, е полезна за кожата, но все пак не трябва да храним илюзии по отношение на всички тези вълшебни средства и безогледно да се подлагаме на слънчевите лъчи. Естествено, тези средства понижават риска от изгаряне, но само в тези случаи, в които подхождаме към слънцето разумно.

Критерии за подбор на слънцезащитната козметика

При избора на слънцезащитно средство решаващ трябва да бъде слънцезащитният фактор. Неговото число съответства на лабораторното значение на филтриращото действие – колкото е по-високо, толкова е по-интензивна защитата от слънчево изгаряне. Теоретично това число говори колко по-дълго можем да се излагаме на слънце при наличие на крем върху кожата си в сравнение с незащитената кожа. На практика това означава, че трябва да знаем кога кожата ни започва да изгаря, което зависи от много допълнителни фактори и затова не се поддава на точна оценка.
•   Практически БЕЗ защита са продуктите с фактор до 6.
•   Лека степен на защита осигуряват препаратите с фактор от 8 до 14. Те са подходящи само за кожи, които вече имат слънчев загар.
•   Средна защита дават препаратите с фактор между 15 и 25. Те са подходящи само за кожи, които по природа са добре пигментирани или вече имат първичен загар.
•   Висока защита дават препаратите с фактор между 30 и 50. Те са подходящи за защита на по-бледата кожа още при първите слънчеви лъчи.
•   Екстремна защита осигуряват препаратите с фактор 50+. Те са подходящи за хора с много светла и чувствителна кожа.

Крем, мляко или масло – кое е по-доброто?

По принцип това е въпрос на вкус. Но маслата са подходящи за вече загорялата, нечувствителна кожа, защото слънцезащитният им фактор обикновено е от 2 до 6.

Водоустойчивите препарати осигуряват добра защита по време на къпане. Това е важно, защото и под водата кожата получава достатъчно ултравиолет – например на дълбочина 50 см той е около 40%. Да не забравяме, че водоустойчивата слънцезащита се изтрива лесно. Затова всеки път, когато се подсушим с хавлията, трябва да се намажем отново.

Слънцезащитна козметика за деца

Кожата на децата е много чувствителна, без защита тя може да издържи на слънце не повече от 5 до 10 минути. Затова слънцезащитните средства за деца съдържат висок SPF – 15 – 20 и по-висок.
Да предположим, че използваме средство с SPF 20. Това означава, че детето може безопасно да престои на слънце 5 мин х 20 = 100 мин (около 2 часа).
•   Слънцезащитни средства с SPF 20 (висока степен на защита)
Невинаги високият SPF означава безопасност за детето. Вреда могат да нанесат и самите ултравиолетови филтри. Към сегашния момент за най-безопасни са признати физическите UV-филтри. В съдържанието на продукта те са означени като цинков оксид (Zinc oxide, ZnO)  или титанов диоксид (Titanium dioxide, TiO2 ). В състава на маслата такива филтри издържат няколко къпания в морето. След контакта с вода кожата трябва да се подсуши с хавлия (мократа кожа бързо изгаря!). Не бива да пропускаме да намажем отново слънцезащитен крем.
•   Слънцезащитни средства с SPF 20+ (много висока степен на защита)
Козметичните средства с много висок фактор (над 20) обикновено съдържат химически UV-филтри. Те осигуряват ефективна защита от слънцето, но често предизвикват раздразнения и алергии на нежната детска кожа. Освен това трябва да се нанасят минимум 20 – 30 минути преди излагането на слънце. Толкова време е нужно, за да започнат да действат.

Полезни свойства на слънцезащитните средства придават такива съставки като: алое вера, лайка (по-конкретно нейните активни съставки бизаболол и азулен), витамин Е, масло от жожоба и облепиха (ракитник). Те притежават овлажняващо, възстановяващо и антиоксидантно действие.

При покупка на детски слънцезащитни средства трябва задължително да обърнем внимание на тяхната хипоалергенност. Преди употребата им можем да направим малък тест: да нанесем капка на лакътната свивка на детето и да проследим дали ще се получи реакция. Ако в рамките на деня не се появи зачервяване или сърбеж, а детето се чувства добре, значи можем смело да използваме този продукт. Желателно е в състава му да влизат натурални екстракти и витамини, успокояващи и подхранващи нежната детска кожа. Добре е също така да бъде и водоустойчив – специално за любителите на игрите със и във вода.

Основни критерии при избор на детски слънцезащитни продукти:

•   добра репутация на производителите;
•   препоръки на педиатрите и детските дерматолози;
•   положителни отзиви от други родители.

Полезни съвети за малки и големи:

За да избегнем летните неприятности, трябва просто да следваме тези проверени в практиката съвети:
•   Да предпазваме главите си с помощта на шапки с широка периферия, (задължително при децата!) и да следим малчуганите да не ги свалят по време на игра.
•   Да подбираме леки дрехи от естествени материи и светъл цвят – най-оптималният избор за летния гардероб.
•   Да избягваме разходките и излагането на слънце в най-горещите часове на деня.
•   Ако прекарваме почивката си на море или край басейн, строго да дозираме времето на слънчевите бани: през първия ден започваме с 10 минути, а след това прибавяме по 15 минути за всеки следващ ден. Това е най-безопасният начин да придобием красив и здравословен тен.
•   Задължително да използваме слънцезащитна козметика за коса, лице и тяло.
•   Слънцезащитното средство трябва да се нанася половин час преди излагане на слънце. Нужно е време, за да започне да действа.
•   Да не забравяме да пием често вода, както и да предлагаме на децата, за да поддържаме водния баланс на кожата им и да ги предпазим от обезводняване.
•   Да не подценяваме ролята на овлажняващите и успокояващи кожата средства "за след плажа". Освен че възстановяват, те притежават и защитно действие срещу остатъчния ефект на ултравиолетовите лъчи.
източник: www.bg-mamma.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар