вторник, 19 май 2015 г.

Алманах и изложба разказват историята на МУ-Пловдив


Юбилейна изложба на архивни материали и издания от фонда на Библиотечно-информационния център на Медицинския университет бе открита във фоайето на Аудиторния комплекс.
На нея са показани ръкописи от времето на откриване на университета преди 70 години. Историята на МУ-Пловдив е разказана и чрез публикации в местния печат от 1945 година до наши дни.
„Тази изложба е композирана в три части и за първи път показваме ръкописни документи, седем от които са поздравителни адреси, датиращи от 9 декември 1945 година – денят, в който е открит вторият университет в България”, отбеляза директорът на БИЦ в МУ-Пловдив Мая Урумова.
На изложбата беше представен и специалния алманах, посветен на 70-годишния юбилей на Медицинския университет на български и английски език. Негов редактор е доц. Бенямин Анави.
Той припомня, че за да се създаде университетът по онова време, в Пловдив е завишена цената на бирата. При откриването на ВУЗ-а на сцената на ДНА се качва дори Симфоничния оркестър.
„През тези 70 години университетът има едно вдъхновяващо развитие и то е отразено в тези алманаси”, добавя доц. Анави.
В аудиторния комплекс се състоя и среща на поколенията. Бивши студенти и преподаватели си спомниха за годините, които са посветили на МУ-Пловдив. Тук бяха и студенти от първия випуск на висшето учебно заведение. Те бяха приветствани от ректора чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев.
По-късно се проведе и хепънинг по случай юбилея. Не него беше дебютната изява на ансамбъл „Медик” към МУ-Пловдив. Те показаха танца „Копаница” и две автентични хора. В танцовия ансамбъл участват преподаватели, студенти и служители в Медицински университет-Пловдив.


източник: www.zdrave.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар