сряда, 20 август 2014 г.

Носим си от морето вирусиЛетовници от Черноморието масово се прибират в Пловдив с различни инфекции, предупредиха вчера лекари. От 75 души с ентероколити 40 са лежащо болни. Настанени са в Инфекциозна клиника, цитира данните за последната седмица  д-р Моника Троянчева, директор на Дирекция "Надзор над заразните болести" към Регионалната здравна инспекция.  Тя напомни, че инфекциите са най-опасни за бебетата и малчуганите, тъй като организмът им много лесно се обезводнява. Най-малките пациенти са на 2-3 годинки, най-възрастните - около 40-те, каза още д-р Троянчева.

Децата най-често идват в болницата с дехидратация, висока температура и често повръщане и разстройство. Същите симптоми се проявяват и при възрастните. Да не се прибягва до самолечение, а още при започване на повръщане, съчетано със силно главоболие, диария и схващане на врата да се търсят лекари инфекционисти, съветват от РЗИ.

Някои от родителите на болни малчугани са потърсили най-напред помощ от бургаски лекари. "Децата все по-често идват с високи степени на дехидратации, които налагат лечение и които водят до високи температури”, обясни д-р Мария Търнева, неонатолог в бургаска болница. Тя напомни, че при някои от случаите инфекциите протичат по-тежко заради липсата на достатъчно имунитет в детския организъм. По Черноморието  климатът е по-различен, летовниците  прекарват много  време на плажа, по капанчетата, където също може да възникне такава предпоставка”, коментира лекарката.

Черномо­рието е по-застрашен регион от ентеровируси през лятото заради струпването на много хора на едно място. При високите температури опасни  храни са  тези, които съдържат яйца, пилешко месо, мляко и  не са термично обработе­ни. Лекарите съветват да се избягва купуването на храна от улицата, където очевидно няма мивка и продавачът няма къде да измие ръцете си.

Летният бум на вирусните инфекции медиците обясняват със занижената лична хигиена както по време на пътуването, така и по време на летуването край морето.

ВИРУСИТЕ

През лятото преобладават ентеровирусите. Те са много голяма група - почти 100 ви­да, всеки от които причиня­ва различни заболявания. Най-масово тези вирусни ин­фекции протичат сравнител­но леко, с остро неразполо­жение, наподобяващо грип. Засягат храносмилателния тракт и водят до ентерит и диария. Има и отделни ти­пове, които протичат по-теж­ко - това са коксаки А и В. Обикновено се появяват в най-горещите месеци u во­дят до по-тежки инфекции. При усложнения могат да предизви­кат дори ме­нингит. Тези вируси в на­чалото труд­но могат да се разпозна­ят, защото започват със същите сим­птоми - не­разположе­ние, рязко вдигане на температу­рата, главо­болие.

източник: marica.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар