вторник, 26 август 2014 г.

Хитринки за разхлаждане в жегите



Старите хора казват, че по-лесно е човек да се спаси от студа, отколкото от жегата…
И наистина! В мразовити-те дни на помощ идват топлите дрехи и обувки, отоплителните уреди, сгряващите напитки. А как да се защитите от безжалостните слънчеви лъчи и високите температури?
Пийте много течности и яжте по- " лека храна - основно зеленчуци и плодове.
За да възстановите силите си в жегите, ще ви помогне айранът. Той (както и киселото мляко) подобрява храносмилането, способства за по-пълното усвояване на калция, фосфора и желязото от храната и повишава имунитета. Препоръчва се и топлият зелен (или ментов) чай.
Пиенето на големи количества минерална вода е сигурен начин да се справите с обезводняването през горещините, тъй като с потта организмът губи много влага. Според специалистите на ден са достатъчни около 1,5 литра негазирана минерална вода.
В летния пек се изпарява всякакво желание за работа. Но ако все пак трябва да изпълнявате задълженията си, се запасете със студена вода, плодове и пакетче влажни салфетки. Освен това напълнете малко шише (с пулверизатор) с минерална вода и по няколко пъти на ден пръскайте с него лицето си. Ще се чувствате по-бодри и свежи.
Наблегнете на зелените подправки. Магданозът и копърът не само зареждат с витамини и енергия, но и помагат в борбата с отоците.
Сладоледът също е чудесно средство, за да понесете по-леко горещините. Подходящи са фруктовите, които бързо освежават и повдигат настроението.
Ментата, грейпфрутът и евкалиптът са най-добрите ароматизатори за козметичните продукти през лятото. Шампоанът (или гелът за душ) с такива съставки повишава тонуса през горещите дни.
При първите признаци на главоболие намажете челото и слепоочията с меката част на лимон. Полезно е да се изпива по една чаша с топла вода с изстискан лимон вечер преди лягане и сутрин.
При отоци на краката помагат ледът и студената вода. Те ще ви ободрят и ще премахнат умората. За целта сложете върху краката пликче с лед за 20-ина мин. Друг начин е да ги потопите за две минути в гореща, а след това за една в хладка вода. Повторете няколко пъти.
Когато е много горещо, подложете китките на ръцете си под струя студена вода (обърнати с дланите нагоре).
В горещините не слагайте мазни кремове - те усилват потенето й. Намалете до минимум декоративната козметика, особено пудрите и фондьотена.
Носете по-широки дрехи. За предпочитане е да са от естествени материи - лен, памук и коприна. Не забравяйте, че светлите цветове отблъскват слънчевите лъчи, а тъмните ги привличат.

източник: www.domashenjurnal.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар