неделя, 27 юли 2014 г.

Остеометър - уред за изследване на костна плътност

ДКЦ "Св. Георги"  гр. Пловдив разполага с уред за изследване на костната плътност - остеометър. 








Искате ли да бъдете подвижни и здрави, дори на старини?
Искате ли да се движите спокойно и енергично, без да се притеснявате, че можете да си счупите крайник или друга част от тялото?

 



Едно от най-често срещаните заболявания в напреднала възраст е остеопорозата. Остеопороза (гр. osteo-кост и poros-пора) e прогресиращо метаболитно заболяване на скелета. В резултат от намаленото усвояване на калций костите изтъняват и губят плътността си. Това се дължи най-често на неправилно хранене, особено в детска възраст, на наднормено тегло, фамилна обусловеност и слаба физическа активност. Застрашени са предимно жените, най-вече тези с грацилна структура и наближаващите климактериума. За да се избегне това заболяване, е необходимо да се вземат мерки, колкото е възможно по-рано. С подходящ хранителен режим, богат на калций и витамин Д, може до голяма степен да се повлияе организма в положителна посока. Нашите специалисти съветват всички жени над 30 – 35 годишна възраст да си правят профилактични изследвания, за да може да се погрижим за вас навреме. 
Изследването на костната плътност представлява измерване на плътността на минералите, като калций, в костите. С напредването на възрастта се губи известно количество костна маса и се намаляват минералите в техния състав. Това може да доведе до остеопения – намалена костна плътност и да е предпоставка за възникването на по-голям брой фрактури. С повишеното намаляване на костна плътност се стига и до остеопорозата, прогресиращо метаболитно заболяване на скелета. Добрата ви информираност, съчетана с подходящ хранителен режим, богат на калций и витамин Д, може до голяма степен да ви предпази от подобни заболявания.
източник: http://www.zdravosloven.com


Няма коментари:

Публикуване на коментар