сряда, 27 август 2014 г.

Детски гинеколог в ДКЦ "Св. Георги"

 В Дкц "Св. Георги" може да откриете нашия специалист по детска гинекология, който ще се погрижи за вас по най-добрия начин. Ето повече информация относно някои притеснения от прегледа и как те да бъдат преодоляни:

 

Консултация с детски гинеколог

Има ли нужда от такава?
Много майки на момичета се ужасяват при мисълта, че трябва да ги заведат на преглед при детски гинеколог. Те са твърдо убедени, че едно малко дете няма нужда от гинеколог, а на такъв преглед се ходи само след започване на полов живот. Има ли смисъл от запознаването с гинеколога в детска възраст, много преди появата на „женските проблеми”? Оказва се, че е добре това да се случи колкото се може по-рано.

Защо е нужен гинеколог на малкото момиче?

Независимо от възрастта му, неговите полови органи са същите, както и при възрастната жена. Всяко новородено момиченце, макар да няма още зъби и коса, вече има матка, маточни тръби и яйчници. А щом има органи, не е изключено в тях да се развият някакви болестни процеси.

Според специалистите, 15 до 25% от момичетата в предучилищна и училищна възраст, които още не са навършили пълнолетие, страдат от различни гинекологични патологии. В това число влизат и възпалителните заболявания на органите, и кистите, и миомите, и нарушенията в менструалния цикъл. А те трябва да бъдат своевременно откривани и лекувани. В противен случай не само могат да подкопаят здравето на детето, но и да доведат до нарушения в репродуктивните функции на по-късен етап.

В кои случаи е необходимо да посетите детския гинеколог?

Трябва да потърсите помощта на детски гинеколог, ако откриете някои от следните признаци:
  • Зачервяване на кожата и лигавицата на външните полови органи, придружено със сърбеж или парене
  • Сърбеж и парене при уриниране, бактерии и повишено количество левкоцити в урината
  • Неправилен строеж на външните полови органи
  • Остри или хронични заболявания в корема или промени в неговата форма и големина
  • Заразяване на майката или бащата на новороденото с хламидоза, трихомониаза и други полови инфекции
  • Признаци за ранно полово съзряване
  • Влагалищни течения 
  • Нарушения в менструалния цикъл
  • Хирзутизъм (прекомерно окосмяване) и акне, които могат да бъдат симптом за СПКЯ или други ендокринни проблеми

След пубертета се появява нормалното физиологично течение, което се среща при всяка жена. Но в детска възраст всяко течение е патология. Всяко зацапване по гащичките е повод да се заведе детето на лекар, за да се открие причината.

След навършване на 14-годишна възраст се препоръчва посещение на момичетата при гинеколог веднъж годишно. Възможни са и допълнителни, извънпланови визити, в резултат на определени оплаквания или на някакви външни отклонения от нормите.

Кои са най-честите причини за посещение при детския гинеколог?

Основният повод за визита при детския гинеколог е закъснението на менструацията. Естествено, такъв симптом не трябва да се оставя без внимание, доколкото може да е предупреждение, че девойката може да е бременна. Но най-разумно е да се посети гинекологът не след, а преди началото на половия живот, за да препоръча най-подходящия метод за контрацепция. Така девойката ще бъде готова за момента, когато това се случи.

Не по-малко активно трябва да се реагира и на такива тревожни сигнали като влагалищни течения с жълт, зелен или кафеникав цвят с неприятен мирис, сърбеж и парене в областта на външните полови органи и при уриниране. Такива симптоми могат да се появят при момичетата от всяка възраст – от новородените до подрастващите.

Ако при момиче на 6-7 години започнат да нарастват млечните жлези или получи окосмяване на половите органи, или пък на 14 години няма нито едното, нито другото, родителите са длъжни да се опитат да открият причините с помощта на детския гинеколог. Преждевременното полово съзряване, както и неговото забавяне често са свързани със сериозни ендокринни заболявания, които изискват лечение без отлагане.

Особено важно е да се държат под контрол всички отклонения, свързани с разстройство на менструалния цикъл. За нормална се счита менструацията, която се повтаря редовно през 21-32 дни (за всеки организъм този интервал е индивидуален). Продължителността на менструацията не трябва да превишава 7 дни. При по-продължителни, нередовни, болезнени или твърде обилни кръвотечения непременно се консултирайте със специалист.

Не трябва родителите да стоят безучастно и в случаите, когато менструацията е свързана с извънредно силни болки, които не позволяват на девойката да става от леглото, нито пък да експериментират с различни обезболяващи средства – последиците при такова самолечение могат да бъдат непредсказуеми. Установено е, че болезнената менструация често се свързва с куп гинекологични заболявания като неправилно развитие на половите органи, хронично възпаление на придатъците на матката и ендометриоза. Затова момиче, което страда от силни болки по време на цикъл, трябва да бъде прегледано от детски гинеколог.

Половото развитие се съпътства и от немалко проблеми, свързани с така модерните днес отслабване и гладуване. За еталон днес се счита девойката със слаба фигура, тънка талия, плосък корем и почти отсъстващи бедра. За да се приближат към него, девойките са способни на всичко. Обикновено теглото на последователките на тази мода не превишава 45 кг. Някои учени наричат това тегло менструална или критична маса на тялото. При тегло под критичното, репродуктивната система (т.е. органите на тялото, които участват в процеса на зачатие, износване и раждане на дете) се връщат към функциониране на по-ниско, незряло ниво, забавят образуването и секретирането на хормоните на хипофизата и яйчниците, намаляват размерите на матката и млечните жлези. Колкото по-дълго време липсва менструация, толкова е по-трудно „да се включи” отново репродуктивната система. И това не винаги завършва благополучно. Прекратяването на менструацията, предизвикано от рязкото снижаване на теглото, може да способства за бъдещо развитие на безплодие.

Може ли девойката да се обърне към гинеколог, без за това да знаят нейните родители?

Естествено, че може, но подобна самостоятелност не винаги е оправдана. Ако лекарят открие някакво гинекологично заболяване, може да зададе куп въпроси за уточняване на диагнозата: за прекараните в детството заболявания, за родовите травми, за неблагоприятните въздействия върху плода по време на бременността. А на тях може да отговори само майката, затова е препоръчително посещенията при гинеколога да стават заедно с нея.

Но често момичетата се стесняват не само да кажат на майките си, но и да потърсят помощ самостоятелно. Опасенията им са напразни, лекарят няма право да предава на други хора информацията, получена по време на прегледа на своите пациентки без тяхното съгласие.

Друга причина – това е страхът от гинекологичния преглед, а за това не си струва да се рискува здравето. Първо, посещението на гинеколог не винаги е свързано с преглед на гинекологичния стол. Например, за подбор на контрацептивни методи е достатъчен и един обстоятелствен разговор. Второ, девойката трябва да знае, че има пълно право да откаже да се съблече и да бъде прегледана на „магарето”.

Някои момичета се боят да се подложат на гинекологичен преглед поради страх от загуба на девствеността. А това няма как да се случи, защото гинеколозите не преглеждат момичетата така, както жените. Ако все пак се наложи преглед на шийката на матката и влагалището, детският гинеколог ще използва специални тънки детски огледала и вагиноскопи, които могат да бъдат въведени внимателно през отверстието в девствената ципа, без да я повредят.

С какво детската гинекология се отличава от тази за възрастни?

Диагностиката на което и да е гинекологично заболяване при децата изисква специална професионална подготовка. Обикновено гинекологичните заболявания в детския организъм се развиват скрито, имат много слаба симптоматика и е много трудно да бъдат открити. Добрият специалист подбира такъв комплекс от диагностични изследвания, които позволяват по едва забележимите признаци да се открие, например, тумор при малкото дете или да се определи причината за ювенилното маточно кръвотечение при подрастващото момиче.

Освен това, освен добър професионалист в своята област, детският гинеколог трябва да бъде и добър психолог. Ако една жена откровено разказва на лекаря за проблемите си, които са я довели при него, то момичетата скриват много от него – било поради стеснение, било защото си мислят, че няма нужда да го занимават с дреболии. Те даже не подозират колко са важни същите тези дреболии в диагностиката и избора на схема за лечение.

За да получи максимално полезна информация, детският гинеколог е длъжен да намери нужния индивидуален подход към всяка от своите пациентки, само в такъв случай може да се надява на успех.

източник:  www.bg-mamma.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар