петък, 28 май 2021 г.

Две седмици безплатни прегледи при гастроентеролог в ДКЦ „Св. Георги“

 

д-р Драгомир Геров

Две седмици безплатни профилактични прегледи за хронични чернодробни заболявания организира ДКЦ „Св. Георги“ в Пловдив. Кампанията стартира на 1 юни, консултациите ще бъдат всеки ден от 14 до 19 ч.

От желаещите не се изисква направление от личния лекар, но трябва да си запишат час на тел: 032 330 248 и 089 790 7007.

Пациентите ще бъдат преглеждани от гастроентеролога д-р Драгомир Геров и  ще бъдат изследвани безплатно за хепатит С. При определени показания ще бъде извършена и ехография на коремни органи.

В България около 70 000 души са заразените с хроничен вирусен С хепатит, повечето от тях не знаят своя актуален здравен статус. Болестите на черния дроб се проявяват с неочаквани признаци. Този орган няма нервни окончания и затова не боли. Затова в продължение на много години човек може да не подозира, че боледува, посочи д-р Геров.

Хроничните чернодробни заболявания са с голяма социална значимост поради високия риск от последващо развиване на цироза и рак. Финансовата тежест за социалната и здравната система, която произхожда от тези заболявания - за тяхната диагностика и лечение, включително за чернодробна трансплантация, е огромна. Диагностицирани навреме обаче те се лекуват успешно, но за целта е важно пациентите да се консултират със специалист.

Няма коментари:

Публикуване на коментар