четвъртък, 13 май 2021 г.

Проф. Атанас Джурджев – емблематична личност за Пловдив

Проф. д-р Атанас Джурджев е знакова фигура не само за Медицинския университет в Пловдив, но за града и страната. За съжаление, той ни напусна твърде рано, но личности като него никога не се забравят. Ако беше жив, бившият ректор на 15 май щеше да навърши 80 години. "два мандата ректор от 1995 до 2003"

Известният кардиолог е „епоха” за историята на висшето училище под тепетата. Той беше два мандата ректор от 1995 до 2003 и по време на своето управление успя да преобразува ВМИ „Иван П. Павлов“ в университет след гласуване в Народното събрание. Разшири го с факултет по фармация, а на стоматологичния факултет осигури сграда и финансиране за нейното преустройство.

Изключителна личност с невероятен дух и неизчерпаема енергия, съчетава високата си ерудиция с модерно мислене, изпреварващо времето си. Сърдечен, с изискано чувство за хумор и с голямо топло сърце. За своите студенти и за младите лекари беше истинско вдъхновение и пример за подражание. 

Завършва със златен медал елитната гимназия „Лиляна Димитрова“, а висшето си образование получава във ВМИ „Иван П. Павлов“ в Пловдив. Асистент към Медицински Университет ‒ Пловдив е от 1972 до 1984. Специализира Вътрешни болести (1973), взима специалност по Кардиология и Ревматология (1977). Кандидат е на медицинските науки (1983), става доцент през 1985. Декан е на Медицинския факултет в периода 1988-1995. Става началник  Кардиологична клиника, която ръководи до кончината си.

Изиграва ключова роля за създаването на Клиниката по кардиохирургия към УМБАЛ „Св. Георги“. Привлича като консултант при изграждането й проф. Александър Чирков и неговата дясна ръка тогава проф. Генчо Начев, който става и първият й ръководител.

Член е на Българското и на Европейското кардиологично дружество, както и на Полската академия на науките, на Световната академия по медицина „Алберт Швайцер“ и на Кралския институт по биология в Англия. От 2001 г. професор Джурджев е национален консултант по кардиология.

На проф. Джурджев са присъдени Златен и голям златен медал на академия „Алберт Швайцер“ двукратно, Златен медал за Мир „Нагасаки“, отличен от Лекарския съюз с престижната награда „Медик на годината“, Чиловата награда и почетния знак на Пловдив. Има над 150 научни труда, автор е на две монографии и пет учебника.

Едновременно с академичната и широка обществена дейност той остава отдаден неизменно и на лекарската си професия, а като кардиолог е спасил хиляди човешки животи. Въпреки богатия професионален опит като специалист, не свиква със смъртта и преживява загубата на всеки пациент.

Извън медицината има няколко сфери, в които е много запален – той е един от най-преданите почитатели на „Локомотив” Пловдив и е от основателите на Клуба на привържениците.

От дете се увлича по музиката, а като тийнейджър става почитател на рока. С неговия кум Тома Спространов обикалят концерти по цял свят. Професорът е отявлен меломан и притежава фонотека, на която би завидял всеки музикален редактор.

Сред неговите приятели и близки е добре известен фактът, че през целия си живот проф. Джурджев е влюбен в съпругата си Мария, която е негова спътница в продължение на 45 години.

Проф. Джурджев ни напусна преди 14 години - през 2007 г.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар