четвъртък, 13 май 2021 г.

От 1 юни - лекарства само с електронни рецепти

От 1 юни предписването и отпускането на лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК, ще се извършва само с електронни рецепти, напомниха от касата и уточниха, че няма да заплащат отпуснати медикаменти на хартиен носител, издадени на или след 1 юни. „Необходимо е софтуерите на аптеките да бъдат актуализирани за изпълнение на електронните рецепти“, призоваха още от НЗОК.

Припомняме, бялата и електронната рецепта ще важат до края на май, като това ще бъде последното отлагане на преминаването само към електронни рецепти. Причината – липсата на готовност в болниците, на които им е бил необходим гратисен период. Това анонсираха преди около седмица здравните власти.

Тогава от БЛС увериха, че личните лекари имат пълна готовност, тъй като досега са работели с компютри и са вързани в системата, по-скоро проблемът е подготовката на лечебните заведения.

След първото заседание на служебния кабинет пък стана ясно, че приоритет за новите управляващи става ваксинационният план. Все още обаче няма решение дали ще има щаб за борба с коронавируса, кой ще дава информация пред обществото и ще има ли промяна на противоепидемичните мерки. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар