понеделник, 22 март 2021 г.

ДКЦ „Св. Георги“ възобнови имунизациите срещу COVID-19

Имунизационният център към ДКЦ "Св. Георги" поднови поставянето на ваксини срещу COVID-19 за всички желаещи.  

В момента разполагаме с продукта на "Астра Зенека", очакваме в скоро време доставка от РЗИ-Пловдив и на РНК ваксини , заявиха от ръководството, след съобщението на Министерството на здравеопазването, че днес, 22 март 2021 г., в България са доставени 30 420 дози от ваксината срещу на Pfizer/BioNTech. Количествата веднага са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната.

 


За допълнителна информация пациентите могат да звънят на телефони:

032/332-488 и 0887/400-488. 


Имунизационната кампания беше спряна заради смъртен случай, възникнал часове след поставяне на ваксина срещу COVID-19. Тя бе възобновена, след като Българската агенцията по лекарствата направи анализ и потвърди, че няма проблеми в качеството на ваксината. Вече е ясно и заключението от съдебно-медицинската експертиза за случая с починалата в пловдивско лечебно заведение жена – не се наблюдават тромбози, няма причинно-следствена връзка.

От Комитета по проследяване на лекарствената безопасност към ЕМА увериха, че ваксината на AstraZeneca е безопасна, при нея има положително съотношение полза-риск, няма партиди, при които да е установено отклонение в качеството и които да бъдат причина за нежелани реакции.

Всички ваксинирани изграждат първичен имунен отговор, който все още не ги предпазва напълно и те биха могли да бъдат инфектирани с коронавирус. Затова е нужна и втора среща с ваксината, а до това време имунизираните трябва да се пазят, предупреждават от националния ваксинационния щаб.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар