понеделник, 25 януари 2021 г.

Дигитален мамограф за прецизна диагностика на млечните жлези в ДКЦ „Св. Георги“

 

В ДКЦ „Св. Георги“ започна да функционира нов дигитален мамограф, позволяващ по-прецизна диагностика на заболявания на млечните жлези, съобщи управителят доц. д-р Силвия Цветкова
Апаратът представлява универсална дигитална система, която може да извършва скринингова и диагностична мамография. Притежава автоматичен механизъм за контрол на дозата, оборудван е с всички необходими хардуерни и софтуерни приложения и на практика облъчването е нищожно.
Доц. Цветкова припомни, че диагностичната мамография е метод за скрининг и ранна диагностика на злокачествени образувания на млечните жлези. Този тип изследвания са профилактични. Препоръчително е между 35 - 40 години да се направи базисна мамография, която служи за сравнение с по-късно направените. След 40-годишна възраст се прави по 1 път годишно.
Мамография се назначава при наличие на симптоми от страна на млечните жлезиуплътненияпромени в кожатаувеличени лимфни възли в подмишничните ямкиболканеобичайна секреция от зърнотоФамилната история за близки със заболяване на млечните жлези е абсолютно показание за редовни прегледи.
Образите се архивират и съхраняват на електронен носителкоето позволява сравняване и проследяване във времетоПри нужда се провеждат допълнителни изследвания - ехография или магнитен резонанс на млечните жлези.

 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар