петък, 28 декември 2018 г.

НРД 2018 - увеличава обемите и цените на медицинските дейности

Българския лекарски съюз (БЛС), Надзорния съвет на НЗОК, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и заместниците му Жени Начева и д-р Бойко Пенков подписаха Анекс към Националния рамков договор (НРД) 2018. Така новите параметри на медицинските дейности ще влязат в сила от 1 януари 2019 г.

„Анексът категорично е надграждане на действащия към момента рамков договор и добра основа за промените, които очакваме да се случат следващата година“, каза при подписването министър Ананиев. 

„Този договор допринася за по-добро качество на лечението на българските граждани. Увеличава и обемите, и цените на медицинските дейности. Създадени са условия за по-голяма удовлетвореност както за пациентите, така и за изпълнителите на медицинска помощ“, каза още Ананиев. Той отбеляза, че това се дължи както на работата на министерството и НЗОК, така и на работата на БЛС, Българския фармацевтичен съюз и и на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. 

Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева припомни, че за следващата година са предвидени близ 500 млн. лева допълнително за здравеопзаване, както и че има преизпълнение с близо 70 млн. лева на приходите в бюджета на Касата и заедно с парите от резерва НЗОК приключва годината без дефицит.  

„Постигнахме по-добър контрол на медицинските дейности. В тази връзка нашата работа продължава още от началото на следващата финансова година както по наблюдение на параметрите, които сме постигнали за 2019 г., така и по подготовката за условията и реда за оказване на медицинската помощ през следващия тригодишен период“, каза Начева.

„Считам, че пациентите ще имат по-добър достъп до медицинска помощ, а изпълнителите ще имат възможност да я предоставят в условия на предвидимост, устойчивост и прозрачност“, каза още тя.

„За краткото време, което имахме тази година, успяхме да договорим неща, които поставят основата на нещо добро, което, надявам се, ще се случи през следващата година. Сега се съсредоточихме повече върху разговорите, засягащи преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на НЗОК, като основната идея беше да поставим основите на едно бъдещо сътрудничество, да изчистим недоразуменията от миналото. Смятам, че го постигнахме, а в същото време, благодарение на конструктивния диалог, постигнахме и доста доста добри параметри за колегите, които ще работят през следващата година“, каза и председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Няма коментари:

Публикуване на коментар