понеделник, 21 януари 2019 г.

Обявиха грипна ваканция в Пловдивско, две жени починаха от усложнения

Учениците от Пловдив и областта излизат в грипна ваканция от 22 януари, вторник до края на седмицата. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция набелязвайки  мерки за ограничаване на епидемичния подем на остри респираторни заболявания и грип на територията на Пловдивска област.  
Издадено е предписание до Началника на Регионалното управление на образованието за прекратяване на учебните занятия от 22 януари- вторник до края на седмицата.  Преустановени са свижданията и плановите операции в лечебните заведения. Спрени са плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета. Прекратяват се профилактичните прегледи и имунизации. Стриктно ще се провежда филтъра в детските заведения за недопускане на болни деца и членове на персонала в тях. Провеждането на системно е ефективно наблюдение и лечение на заболелите лица, оставени на домашен стационар и усилен патронаж над деца  с медико-социален риск от страна на личните лекари.Незабавно информиране на РЗИ отдел "Противоепидемичен контрол" на е-mail pek_nzb@abv.bg , или на телефони  0884/ 546-177;08841357-658 при регистриране на множество случаи от остри респираторни заболявания при грипоподобна картина. Настоящите мерки са сведени до ръководствата и персонала на здравните заведения, личните лекари, амбулаториите  на практиките за първична медицинска помощ и  директорите на учебни заведения. Заболеваемостта от грип и остри респираторни забалявания в Пловдив и областта се повиши на 130 на 10 000, при 97 на 10 000 през миналата седмица. Средна за страната заболеваемостта е 186 на 10 000.
Две жени починаха от усложнения след заболяване от грип. За  това информираха от УМБАЛ "Свети Георги" Пловдив. Заболелите са били настанени в Клиниката по пулмология, но състоянието им е било крайно тежко и въпреки усилията на лекарите са издъхнали в неделя. Едната от тях е била на 40 години, а другата- учителка от село Труд на 42 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар