вторник, 17 юли 2018 г.

От гастрит основно страдат по-раздразнителните и емоционални хора

Диагнозата "гастрит" не е изненада. Това заболяване се среща при всеки втори жител и дори изглежда нещо банално. Дори малките деца понякога се диагностицират с това състояние. Но от какво може да се причини гастрит?  Има навици, които причиняват това заболяване.
Гастритът е медицинско наименование на възпаление на лигавицата на стомаха. Следствие от него е придвижването на бели кръвни клетки в стените на стомаха, като отговор на някакъв тип дразнене или увреждане. Наличието на гастрит не означава сериозна увреждане от типа на язвата или рак на стомаха, а може да се опише, като развитие на възпалителна реакция.
Според някои специалисти гастритът се проявява при хора, които трудно се справят със стресови ситуации. От гастрит основно страдат по-раздразнителните и емоционални хора. Според психосоматичната медицина, причината за гастрит може да бъде продължително чувство на несигурност в живота и потискане на емоциите и чувствата, невъзможността да се каже "не", желанието да се харесаме на всички.
Но освен това има няколко навици, които доста влияят на развитието на гастрита:

Нездравословна храна. Всеки знае, че яденето на пържени, пушени, мазни храни, пикантни подправки и сосове е вредно за здравето. Всяка храна, която дразни стените на стомаха, може да предизвика гастрит. Помислете за диета си: приемът на храна трябва да се извършва на всеки 3-4 часа на малки порции. Не пийте кафе и чай на празен стомах.

Тютюнопушенето и алкохолните напитки почти винаги водят до хроничен гастрит. Слизестата мембрана на стомаха е постоянно раздразнена, защитната й бариера е нарушена и започва възпалителният процес.

Навикът да не се сдъвче добре храна е една от основните причини за гастрит, тъй като процесът на храносмилането е нарушен и лигавицата се дразни. В резултат на това има дискомфорт в стомаха, болка, киселини.

Неспазване на хигиенните правила. Ако не миете ръцете си преди ядене или не измиете продуктите преди готвене, има риск от отравяне с храна, и като резултат - възпаление на стомашно-чревния тракт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар