петък, 5 май 2017 г.

В УМБАЛ „Свети Георги“ се проведе информационна кампания в Международния ден на акушерката


Информационни материали и съвети за бременността, менопаузата, профилактиката на рака на маточната шийка и рака на млечната жлеза даваха днес предиобед акушерки от Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“, студенти от Медицински университет - Пловдив от специалност „Акушерка“ и техни преподаватели. 
Акцията се проведе на територията на База 2 на УМБАЛ „Свети Георги“ - Хирургичния блок на бул. „Пещерско шосе“ №66, по повод Международния ден на акушерката – 5 май. Във връзка с празника Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи организира в цялата страна образователна кампания, която включва здравни съвети към жени от всички възрасти. Акушерките от АГ клиниката на УМБАЛ „Свети Георги“ и преподавателите и студентите от МУ – Пловдив днес раздаваха брошури и  флаери на кампанията и съветваха жени на всякаква възраст. 
На 5 май в цял свят се отбелязва Международния ден на акушерката. Професионалният празник е учреден през 1991 г. по настояване на Международната конфедерация на акушерките (МКА). 


Тази година мотото на МКА за 5 май е „Акушерка – Майка – Семейство – Партньорство за живот“. Идеята е да се насочи общественото внимание към значимостта на акушерската професия в национален и световен мащаб и да се окаже  признателност на уникалната професионална помощ, която акушерките оказват на майката, новороденото и като цяло на репродуктивното здраве на жената. 

Акушерките  са  квалифицирани медицински специалисти с висше образование, които се грижат за бременните, родилките и техните бебета. Те са от изключително значение за намаляване на майчината и неонаталната смъртност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар