сряда, 31 май 2017 г.

Скрининг за риска от туберкулоза организира от 5 до 9 юни Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“

„Седмица на отворените врати“ за скрининг на риска от туберкулоза, организира от 5 до 9 юни Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“, обяви неговият началник д-р Веселин Давчев. В рамките на петте дни ще се извършват безплатни медицински консултации като на пациентите със съмнение за наличие на туберкулоза ще бъдат направени допълнителни изследвания.

Скринингът в УМБАЛ „Свети Георги“ е част от Националната кампания за превенция и контрол на туберкулозата в България и Програмата, финансирана от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Целта е да се повиши информираността по отношение на туберкулозата, като същевременно с това всеки пациент получи достъп до здравни услуги.

Желаещите да се включат в скрининга трябва да го направят във времето от 08:00 до 13:00 часа, от 5 до 9 юни включително, на адреса на Отделението по фтизиатрия – бул. „Пещерско шосе“ №66А, в съседство с Хирургичния блок на УМБАЛ „Свети Георги“. Допълнителна информация за скрининга може да се получи на телефон: 032 602 770.

Приоритет на предстоящата кампания ще бъдат случаите на латентна туберкулоза, която преминава безсимптомно при инфектираните лица, поясни д-р Веселин Давчев. При нея не се наблюдават клинични, микробиологични или рентгенологични данни за наличие на активно туберкулозно заболяване. Въпреки че хората с латентна форма на заболяването не проявяват явни симптоми на активна туберкулоза и не са носители на заразата, те могат да бъдат окачествени като постоянни резервоари на инфекцията. При някои от тях има повишен риск от развитие на активно заболяване и те могат да станат източник на инфекция, подчерта д-р Давчев.

Бързото диагностициране и адекватното лечение на болните с активна туберкулоза са от първостепенно значение за осъществяване на контрол над коварното заболяване. От първостепенно значение е и проследяването на състоянието на лицата, които са били в контакт с болния от активна туберкулоза. Ранното откриване гарантира не само излекуване на вече заразените, но и прекъсване на веригата на предаване на болестта, категорични са от Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“.


Кампаниите се провеждат четири пъти в годината. Предстоящият е втори за 2017-а година. Първият се проведе от 20 до 24 март. През последните години кампании като „Седмица на отворените врати“ се доказват като добра практика за откриване на случаи с туберкулоза, защото позволяват своевременно предприемане на мерки за хоспитализация, лечение и прекъсване на веригата за предаване на инфекцията, обясни д-р Давчев. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар