неделя, 26 март 2017 г.

Смяната на часа натоварва организма, адаптацията на всеки е индивидуална


В 3.00 часа тази нощ за поредна година България премина от зимно към лятно часово време. За мнозина местенето на стрелките на часовника е сериозен източник на напрежение. От това страда вътрешният ни часовник, който трябва да се адаптира към новия ритъм. Много хора се оплакват, че вътрешният им часовник е объркан в първите дни след смяната на времето. Реакцията е строго индивидуална за различните хора - зависи от здравния им статус, възрастта, динамиката и начина на живот, обясняват специалистите от ДКЦ „Св. Георги“ в Пловдив.
Смяната на часа е временно натоварване на организма, защото за много кратко време – едно денонощие, трябва да пренастроим целия си ритъм. Това включва обмяната на веществата, хормоните, мозъчната дейност, промяната отнема доста енергия. Много хора се чувстват в продължение на дни уморени и с лошо настроение. Ако човек например е ставал преди в 7 часа, то организмът му е свикнал да се подготвя 20 мин. по-рано. Кръвното се повишава, спира производството на мелатонин – хормона на съня, а обмяната на веществата се активира. Сега в първите дни след смяната на времето човек трябва да се разбуди преди този процес да се е активирал.
Неразположението може да се преодолее за 2-3 дни, ако се съблюдават някои правила. Първото нещо, което човек трябва да направи, след като стане от леглото, е веднага да пусне в жилището си възможно повече чист въздух и светлина, за да се освежи тялото.
Храната трябва да е богата на калций - сирене, мляко. Той се съдържа и в замразени ягодоплодни, сок от касис, прясно изцедени портокали. Има го и в козето мляко. Лекарите препоръчват да прекарваме повече време навън, а вечер да си направим собствен ритуал за отпускане – лека музика, приятна книга или медитация.

Идеята за смяна на времето първо хрумва на американския учен, политик и изобретател Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник „Парижки журнал" през 1784 г. и предлага парижани да стават и да си лягат по-рано, за да се пести електроенергия. На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. У нас това става през 1979 г. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар