четвъртък, 23 март 2017 г.

Хирургия на живо от УМБАЛ "Св. Георги" показва най-новите методи за борба с глаукомата

Конгрес с чуждестранно участие организира в Пловдив Българско глаукомно дружество


Хирургия на живо ще покаже в Пловдив най-новите методи за борба с глаукомата. В месеца, в който цял свят обединява усилията си за контрол на това заболяване и съхранение на зрението, Българското глаукомно дружество организира най-значимата си научна проява – XV симпозиум с чуждестранно участие. 

На 24 и 25 март т.г. (петък и събота), в града пристигат офталмолози от страната и чужбина, за да дискутират новостите в справянето с глаукомата. Това е очното заболяване, което най-често причинява необратима слепота. То не се лекува и загубеното зрение не може да се върне, затова усилията на лекарите са насочени към съхранение на остатъчното зрение и контрол на вътреочното налягане. Счита се, че именно повишеното вътреочно налягане причинява уврежданията на зрителния нерв. 

Няколко са начините за контрол на глаукомата. Обикновено първо се започва с един вид капки, които се поставят в очите по строго определена схема, за да държат налягането в норма (т.нар. монотерапия). Ако не действат, се добавят и други препарати. Прилагат се също лазерни и хирургични методи, като лечението е строго индивидуално за всеки пациент, подчерта проф. д-р Мариета Конарева, председател на Българско глаукомно дружество и организатор на научната проява. Важно е и от какъв вид глаукома страда пациентът, защото те са няколко, добави тя. 

Целият следобед в петък е посветен на хирургията на живо, която ще се излъчва по видеовръзка от операционната на УМБАЛ „Св. Георги Пловдив“ директно в Гранд Хотел Пловдив, където ще бъде конгресът. За първи път у нас ще бъде демонстрирант гел-стент за лечение на първична откритоъгълна глаукома (най-често срещаната у нас).

За участие в Хсимпозиум на Българско глаукомно дружество участие са заявили гост-лектори от Израел, Швейцария, Литва, Унгария, Сърбия, Македония. В рамките на проявата ще бъдат връчени плакети за „Почетен член“ на Българско глаукомно дружество, както и награда „Млад учен“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар