сряда, 26 октомври 2016 г.

Здраве през eсента - тиквата и ползите от нея

Здраве през есента: Невероятните ползи от тиквата


Есента дойде, а с напредването й плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме да съхраним под формата на компоти и сладка, но въпреки че вкусът им е чудесен, термичната обработка разваля полезните им свойства. Други като гроздето и ябълките се запазват по-дълго в прясно състояние, но при специални условия.
За сметка на това, тиквата не губи и частица от своите витамини и минерали.

Тиквата съдържа някои много редки витамини, като примерно витамин К, който е основен за правилното съсирване на кръвта. Тя съдържа също витамин D, който който при някои сортове надвишава дори този в морковите. Затова само от 100-120 гр. тиква можете да си набавите необходимата дневна доза от витамин D. Разбира се, вие можете да си хапнете и повечко, за да подкрепите запасите си на витамини В и Е, които са основни за поддържането на здрава коса, кожа и нокти. Високото съдържание на витамин С (15 мг на 100 гр.) пък ще укрепи имунната ви система.
В общи линии тиквата е много полезна храна, когато става въпрос за набавяне на витамини, но тя е богата и на редица минерали. Благодарение на ниското съдържание на калий, тя е най-добрият естествен диуретик, който може да помогне в премахването на бъбречни и сърдечносъдови заболявания. Фосфорът и магнезият пък подобряват паметта и дейността на нервната система. Освен това тиквата е абсолютен шампион по съдържание на желязо сред плодовете, а калцият в нея се усвоява много по-ефективно от този в млечните продукти. Затова плодът е подходящ и за профилактика на остеопорозата.
Освен, редицата здравословни ползи от тиквата, тя е и много вкусна, независимо под каква форма е приготвена – печена, в сладкиш, салата или на супа. А калориите й са само 17 на 100 гр., което значи, че няма никаква опасност да напълнеете от нея.

Още един съвет: когато приготвяте вашата тиква не забравяйте – семките също са много полезни! Те са едни от най-богатите източници на белтъчини. За сравнение различните видове месо съдържат между 20 и 25 грама, а рибата 17-22 грама. Ако се консумират в сурово състояние, семките подобряват паметта и дейността на бъбреците.





източник: www.farmshopping.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар