петък, 4 ноември 2016 г.

Смяната на времето е вредна за здравето?Смяната на времето, както с час напред, така и връщането към астрономическото време, носи на здравето повече вреди отколкото ползи.
Това е мнението на германски специалисти, които са извършили сравнителен анализ на данни от над 55 хиляди души. “Преместването на стрелките с час напред или назад има много по-голямо въздействие върху здравето, отколкото е прието да се смята. Всъщност идеята за смяната на времето е обществена инициатива, която може и да има своите икономически основания, но от гледна точка на здравето е напълно необоснована”, твърдят учените от Мюнхенския университет “Лудвиг-Максимилиан”.

Според хронобиологът Тил Рьонеберг – ръководител на изследователската група преместването на стрелките нарушава възприятието на човека, свързано с редуването на тъмната и светлата част от денонощието, която пък е в зависимост от годишния сезон.
“Самите ние бяхме изненадани от получените резултати. Ориентирайки се по дневната светлина, човешкото тяло настройка своя вътрешен часовник към 24-часовия ритъм. Тъмнината в този процес е не по-малко важна от светлината. И преходът с час напред или назад напълно разстройва този ритъм”, посочва Рьонеберг за ВВС.

Немските учени са изследвали и поведението по време на сън и през деня на 50 човека в течение на 8 седмици след смяната на времето. “Човек свиква по-трудно с пролетната промяна на времето, когато един час буквално изчезва. Но и есенното връщане с час назад принуждава тялото да променя своите биоритми, за което е нужно време и то не толкова малко”.

Най-отчетливо се проявяват негативните тенденции при онези, хора които стават или започват да работят по-късно, допълват учените.
източник: www.zdrave.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар