сряда, 12 октомври 2016 г.

Mоже ли витамин С да лекува настинки



Още при началните симптоми на настиването много от нас посягат първо към чашата с портокалов сок или таблетката витамин С. Но ефективни ли са наистина те?

Портокалите, грейпфрутите и другите богати на витамин С плодове притежават много здравословни качества. Но доста проучвания показват, че конкретно съдържанието на витамин С в тях допринася малко (според някои – дори нищо) за предпазването, лечението и дори скъсяването на периода на заболяване.

Резултатите от най-новото голямо изследване по този въпрос бяха публикувани тази пролет.
В него са обобщени данните от няколко десетилетия проучвания, които включват над 11 000 души, които са взимали 200 и повече милиграма витамин С всеки ден.

Преобладаващото количество данни показват, че витаминът има малка заслуга както за продължителността на настинката, така и за облекчаване на симптомите й.

Все пак някои изследвания показват, витамин С е в състояние да намали риска от поява на настинка, особено при хората, чийто организъм е под непрекъснат стрес. Данните сочат за намаляване на риска в някои случаи с до 50%!

Къде всъщност започва връзката на витамин С с настинката?
През 1970 г. излиза книгата на Линус Паулинг – откривателя на витамина и Нобелов лауреат, “Витамин С и често срещаните настинки” (Vitamin C and the Common Cold), която популяризира схващането, че този витамин може да ни предпази от едно от най-честите заболявания. Вярно е, че тази книга е написана без преди това Паулинг да е публикувал каквито и да е данни за изследване в тази посока. Въпреки това влиянието на изказаното схващане е голямо и днес, след повече от 30 години.

Дори мнението за “смъртоносния ефект на витамин С върху настинката” да е необосновано, специалистите не правят почти нищо, за да убедят хората, че вярват в схващане, което не се основава на никакви научни данни. Това лесно може да се обясни с факта, че приемането на витамин С в по-големи от препоръчаните дневни (60 мг) не изглежда да е вредно за организма.

Някои специалисти си задават друг въпрос: “Струва ли си да разубеждаваме хората?”. Повечето отговарят еднозначно: Една чаша портокалов сок може и да направи нещо добро за здравето, но със сигурност няма да навреди. А и щом изследвания за ефекта на витамин С продължават да се правят, значи в самата наука все още няма 100% еднозначно мнение”.


източник: www.zdrave.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар