понеделник, 21 март 2016 г.

По-силни, по-здрави и по-слаби през пролетта



След месеци на дебели дрехи, обилна храна и мрачно време, тялото и духът ни жадуват за нещо по-различно и по-леко. За щастие времето на пуловерите, супите и студа остава в миналото, а пролетта идва.
Пролетта е идеалното време, в което да направим промени, които ще ни направят по-слаби, по-силни и по-здрави. Вижте 6 принципа, които могат да се установят като ваши трайни навици, за да се чувствате и изглеждате страхотно:
1. Отървете се от лошата храна
Всички знаем, че не трябва да се ядат чипсове, бонбони, бисквити, бургери, защото тялото не се нуждае от тях. Те ни карат да се чувстваме зле, въпреки че са вкусни.
Ако целта ви е да изглеждате по-добре и да се чувствате здрави, тези неща не трябва да присъстват в менюто ви. Махнете ги от дома си, не ги купувайте докато сте на работа, изхвърлете ги от колата.
Заменете ги с ядки, плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни.
Планирайте храненето си. Гответе здравословни ястия, които не изискват сложни съставки или много време за подготовка.
2. Следвайте правилото „2х3+1“
Един от най-бързите и лесни начини да промените хранителните навици е да приемате по 2 плода или зеленчука на всяко ядене (2х3) и да добавите едно междинно хранене (+1), което също е плод или зеленчук.
Ако спазвате това правило, ще приемате поне 7 плода или зеленчука. Колкото повече, толкова по-добре (особено, ако става въпрос за зеленчуци). Това означава, че ще поемате повече витамини, минерали, фибри и други вещества, от които се нуждае тялото ви. Ще намалите солта, добавената захар и химията.
3. Не бягайте от мазнините
Ако искате да се храните по-здравословно и особено, ако се опитвате да отслабвате, със сигурност ще искате да намалите мазнините. Нискомазнинните диети може да са ефективни, но не са здравословни. Тялото има нужда от здравословни мазнини, които носят ползи за работата на сърцето, холестерола и кръвната захар. А и помагат при отслабването.
Откажете се от преработените храни и заложете на ядки, семена, авокадо, зехтин, яйца, сьомга.
4. Движете се повече
Съвременният живот не позволява достатъчно движение. Чувстваме се изтощени в по-голямата част от времето, защото изразходваме енергията си в емоции.
Отделете 30 минути от деня си, за да ходите. Запишете се на танци, карайте колело. Вземете си фитнес гривна, която да ви учи да правите задължителните 10 хиляди крачки дневно.
Макар и едва 30 минути дневно, това може да се окаже добра превенция срещу диабет или други хронични заболявания.
5. Увеличете мускулната си маса
Да, точно така. Увеличаването на мускулната маса води до изгаряне на калории. Костите заздравяват, тялото се извайва. Дайте шанс на фитнеса. Ако все пак графикът ви не го позволява, потърсете упражнения със собствено тегло, които могат да се изпълняват у дома.
6. Спете повече
Липсата на сън разболява. Хората, които не си доспиват са изложени на по-голям риск от диабет, инсулт, инфаркт. Сънят също подмладява кожата.

източник: www.tialoto.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар