понеделник, 21 март 2016 г.

Местим часовниците с час напред

Местим часовниците с час напред в утрото на 27 март


След седмица, в последната неделя на март, преминаваме към лятно часово време. Това е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина.
На 27 март, точно в 3 часа, ще трябва да сменим часовниците си с 1 час напред и да започнем да се наслаждаваме на по-дълги и слънчеви дни. Това се прави, с цел подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище.
Лятното часово време е най-често използвано в районите с умерен климат заради значителните изменения в съотношението светла/тъмна част от денонощието в зависимост от сезона от годината. Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година.
От 1979 година до 1996 година включително лятното време започва от 0 часа на последната неделя на март (или първата неделя на април) и продължава до 0 часа на последната неделя на септември (или първата неделя на октомври).
През 1997 и 1998 година лятното време започва в 3 часа на последната неделя на март и продължава до 3 часа на последната неделя на октомври.
източник: www.presstv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар