понеделник, 8 февруари 2016 г.

Травми при зимни спортове


Травмите на коляното са най-често срещаните при скиорите. Тази всеизвестна истина бе подкрепена и от статистиката. Германската фондация "Сигурност и ски спорт" всяка година обработва данните от инцидентите по пистите заедно със застрахователите. Според нея през последните години се увеличават и нараняванията по ръцете, ребрата, раменете и гърба. При сноубордистите също половината от травмите са по ръцете.
Не е необходимо падането да е при челен сблъсък, дори и бавното свличане на земята може да прати скиора в болница. Ударът в стоящ човек или в предмет обаче е като катастрофа с мотор, казват специалистите. Те твърдят също, че най-много инциденти стават следобед.
Планини, слънце, сняг - така изглежда раят за всеки скиор. Още повече, ако насреща снага е извисила и някоя добре утъпкана заснежена писта. Удоволствието е пълно, адреналинът се покачва, скоростта се вдига. 50 км в час достига опитният скиор като нищо. Но с подобно темпо се увеличава не само удоволствието, а и рискът. Всяка година почивката в планината за хиляди скиори завършва в травматологията. Въпреки това статистиките поне на западноевропейските служби показват, че като цяло броят на инцидентите със ски намалява въпреки все повечето скиори.
В Германия фондация “Сигурност и ски спорт” всяка година обработва информацията за инциденти и наранявания по пистите заедно със застрахователите. В базата им се съхраняват и обработват данните за 320 000 инцидента със застраховани скиори. “От нея се вижда, че през последните 20 години нараняванията са значително намалели. Това се дължи на по-доброто обработване на ски пистите и на по-съзнателното каране на скиорите”, обяснява Андреас Кьониг от Съюза на скиорите в Германия. С това популярната сред хората теза, че каращите ски са все по-безразсъдни, а пистите - все по-лоши, не се оправдава.
Кое е по-лошо: челен сблъсък или леко падане?
Но макар че материалите, от които се правят ските и дрехите за пистата, стават все по-качествени, а пистите - все по-добри, човешкото тяло все пак не е направено за каране по баирите.
Резки спирания, остри завои, висока скорост, постоянно разтърсване са изпитание за костите и мускулите. Най-много страда коляното. Странични, вътрешни и кръстосани връзки, както и менискусът не могат да се справят с натоварването при рязко спиране на заледена писта или лошо падане. Не е необходимо падането да е с челен сблъсък, достатъчно е и бавното свличане на земята при каране по полегата писта, в мек сняг или дори ако седите на едно място. Причината е, че и на най-модерните ски краката са фиксирани към дъската, коляното дълго време е в едно положение и не може да се извърти в естествената си позиция.
Затова и скъсвания на връзките в коляното е най-честата травма при скиорите. Терапията при подобни болежки се е променила коренно през последните години. Скъсвания на предните кръстосани връзки и на страничните връзки се шият или се заместват с тъкан от тялото на пациента. За целта парченце от сухожилие от бедрото се имплантира в коляното. Вътрешният и външният менискус, две хрущялни шайби с формата на полумесец, се смятат за най-голямата ценност в коляното. Те или се зашиват, или се оставят скъсани. Днес се смята, че е по-добре да се запазят дори скъсаните собствени връзки, вместо да се правят имплантации.
Спасява ли каската?
Шлемът е спорна тема между скиори и лекари от години. Броят на травмите на главата при ски не е намалял, въпреки че все повече хора по пистите надяват шлем. Но тук трябва да се вземат предвид и други фактори. Все повече хора се качват на ски, лифтовете стават все по-бързи и транспортират все повече скиори. Въпреки това броят на травмите на главата остава непроменен - тоест при увеличен брой скиори той де факто намалява. Дали шлемовете са само моден писък, или наистина предпазват от мозъчни сътресения и наранявания, изследват канадски учени от университета в Калгари. Те са проучили инциденти по пистите в Европа, Азия и Америка. И стигнали до извода, че с шлем на главата травмите по нея намаляват при скиори и сноубордисти с цели 35%. Между две и пет наранявания на главата могат да се предотвратят с каска. Броят на нараняванията на шийните прешлени също не се е увеличил, противно на очакванията на някои медици, че заради каската може да пострада вратът.
Експертите съветват протекторите за гръб да не се носят на пистата от скиори любители. Те помагат само при сериозно падане на гръб. Протекторите са предназначени единствено за агресивни скиори и сноубордисти, които предпочитат черните писти.
С карвинг- ски се чупят по-малко крака
През последното десетилетие заради въвеждането на пистите на карвинг-ските, се наблюдава промяна във вида травми по пистите. Те все по-рядко са на долните крайници и се изместват в горната половина на тялото. Счупени ребра, ръце и натъртвания в раменете и гърба се срещат все по-често. Паралелно с това все по-малко пациенти търсят помощ заради счупени крака. Всеки ски сезон си има обаче и своите тежки травми. Те се случват най-вече, когато скиор с висока скорост се блъсне в стоящ предмет или човек. Ударът наподобява катастрофа с мотор. Травмите от подобно падане са многобройни. Броят на сериозните наранявания на пистите остава непроменен през последните години. А човек може спокойно да избегне подобно нещо, ако чете статистиките. Според тях сериозните падания на пистата стават следобед. Тогава снегът е омекнал, мускулите са уморени, а пистите - с ометен от каране сняг. За да се избегнат и по-леките наранявания, е хубаво преди ски почивката да се ходи активно на спорт или да се направи ускорен курс за подготовка на мускулите. Те трябва да се загряват преди всяко качване на пистата. Препълнените писти са опасни, избягвайте ги.
Кой спорт какво наранява
През зимата всяко спортно удоволствие си има и своята цена. Сноубордистите пълнят пистите вече 35 години. При тях травмите са по-различни от тези при скиорите. Половината от нараняванията са по ръцете, 40% по краката. Главата се наранява сравнително рядко. Сноубордистите, които скачат, трябва да носят каски и протектори на гърба. Обикновено те го правят, затова нараняванията в тези части на тялото са редки.
Един от най-здравословните зимни спортове е ски бягането. Тъй като при него не се развива голяма скорост, тежките травми са рядкост. Ако се стигне до такава, причината обикновено е в лошата или заледена пътека. Травмите при този вид спорт обикновено са по ръцете и китките. Ръцете най-много страдат и при кънките на лед. Друга честа травма при този вид спорт е обелената брадичка. Повечето пострадали пациенти са на възраст под 15 години.
Сравнително безопасно е и карането на шейна. Дървените шейни са по-безопасни от пластмасовите подложки. Пластмасовите седалки се управляват трудно и вибрациите увреждат гръбнака.

източник: www.24chasa.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар