вторник, 16 февруари 2016 г.

Пътуването е здраве


Ако имаше начин да подобрите здравето и качеството си на живот едновременно, бихте се възползвали, нали?
Редица изследвания доказват, че при пътуване не само взимаме глътка въздух от работата, но също така подобряваме здравето и качеството си на живот. Тези, които обичат да пътешестват, знаят колко вълнуващо може да бъде едно пътуване. Нищо не ни зарежда повече с енергия от едно хубаво пътешествие през почивката и следващите редове съдържат научни доказателства за това.
- Самото планиране на пътешествието увеличава чувството на щастие и радост у хората
Проучване на Университета в Съри, Великобритания, от 2002 г. установява, че хората са по-щастливи, когато им предстои пътуване в близко време. Човек се чувства щастлив, когато му предстои вълнуваща почивка, а близките ни не се притесняват за финансовото състояние и качество на живот, тъй като отиването на почивка е признак за благосъстояние. Учени от Университета в Корнуел пък твърдят, че хората са по-щастливи, когато ще пътуват на почивка, отколкото когато ще си купуват някакъв предмет.
- Пътешествията ни помагат да намалим стреса и негативните емоции
Понякога човек просто иска да замине надалеч. Пътуването не винаги е свързано с разглеждането на някакви забележителности. Понякога то е просто начин да избягаме от местата, които посещаваме ежедневно. Изследвания за стреса в Америка от 2013 г. показват, че отиването на почивка редуцира стреса, защото се отдалечаваме от дейностите, които го предизвикват. Ваканцията ни помага да рестартираме емоциите си, твърдят още учените.
- Пътуването намалява вероятността от депресия
Нашият съвременен начин на живот, характеризиращ се с постоянна заетост, води до стрес, раздразнителност и негативните последици за нашата производителност, ефективност и благополучие. Жените, които си почиват по-рядко е по-вероятно да страдат от депресия и стрес, отколкото жените, които ходят ваканция поне два пъти в годината, сочи проучване на клиника Marshfield в Уисконсин. За щастие, когато става въпрос за ползите от пътуване, освобождаването от стреса оглавява списъка.
Д-р Маргарет Кинг, директор на Центъра за изследвания и анализ на културата обяснява, как пътуването помага за облекчаване на стреса и подобряване на нашето общото благосъстояние. Тя пише:
"Има много психологически ползи от смяната на мястото, от дома и работната среда“. С един кратък списък от дейности, всеки ден можем да се освбождаваме от битовите неприятности и взаимоотношения, като помогнем на ума си да възстанови, както правим и с тялото, освобождаването от стреса е основният резултат на пътуването."
"Хората виреят върху новостта", добавя тя и пътуването предлага пълния пакет с нови изживявания, хора, звуци и гледки. Ние се чувстваме по-щастливи, добре отпочинали и по-енергични, когато се върнем от почивка.
- Пътуването обогатява личния опит и разбирането за истинската същност на живота
Някои хора си мислят, че колкото повече материални притежания натрупват, ще си доставят по-голямо щастие. Въпреки това, материалните блага-автомобили, имения, бижута и т.н. - се обезценяват с възрастта, и по този начин удовлетворението от тези неща има тенденцията да намалява с течение на времето. Пътуването избледнява с течение на времето, но продължава да краси паметта.
Дори и кратките пътувания обогатяват, защото вие се наслаждавате на различни култури, традиции, страсти и перспективи, когато пътувате. В крайна сметка, всеки, който пътува става по-просветен и ангажиран гражданин на света.
Проучване на университета „Корнел“ в Ню Йорк САЩ, през 2010 г. открива, че това е истина: Купуването на туристически преживявания ви носи повече щастие в дългосрочен план, отколкото купуването на предмети.
- Пътуването намалява риска от инфаркт
Случаите на инфаркт са продължили да нарастват през годините и е интересно да се отбележи, че научните изследвания установяват, че мъжете, които не си взимат почивка в продължение на няколко години е 30% по-вероятно да получат инфаркт. Тези мъже, които ходят на почивка редовно е с 21 на сто по-малко вероятно да получат подобно усложнение. Жените, които ходят на почивка само веднъж на всеки шест години са осем пъти по-склонни да страдат от сърдечен удар.
Ако се задълбочим в проучванията, можем да си дадем отговор, защо това е така. Пътуващите хора са склонни да бъдат по-активни от тези, които прекарват по-голямата част от живота си, седейки в офиса на стола по цял ден.
Туристите могат да изминат над 10 км дневно, разглеждайки забележителности и обикаляйки далечни места. Пътешествениците също са по-склонни да опитват нови дейности по време на пътуванията си, като туризъм, гребане и гмуркане. Тези дейности стимулират физическото и психичното здраве на човек.
Според Световната федерация на сърцето, умерените упражнения понижават риска от сърдечен удар с 30% до 50%. Така че, да, науката е съгласна, че ще си направите голяма услуга, когато пътувате.

източник: www.economic.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар